KAD ŠTITNA NE RADI KAKO BI TREBALO: Za "Hašimoto" što više sirove hrane (JELOVNIK)

I. K.

16. 10. 2023. u 14:00

UKOLIKO imate Hašimotov tireoditis, ishrana može da ima veliki uticaj na kontrolu ovog stanja i na zdravlje kompletnog organizma.

КАД ШТИТНА НЕ РАДИ КАКО БИ ТРЕБАЛО: За Хашимото што више сирове хране (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Činjenica je da ne postoji specifična, univerzalna dijeta za koju je dokazano da leči svakoga ko ima "Hašimoto", ali izvesna pravila za trpezom mogu da se usvoje.

Za obolele od "Hašimota" važi da bi trebalo da jedu što više sirove, neprerađene hrane a da maksimalno izbegavaju onu industrijsku i konzeriviranu. Takođe, za ovo stanje štitaste žlezde preporučuje se što više lisnatog zelenog povrća, poput kelja i spanaća, povrće poput prokelja, brokolija, šargarepe, kelerabe i crvene, žute i narandžaste paprike, voće (bobice, jabuke, banane, pomorandža), riba sa dobrim mastima kao što je losos, zdrave masti iz avokada, oraha, badema, indijskog oraha... nemasni proteini, uključujući tofu i jaja, hrana sa što više vlakana, kurkuma, đumbir, beli luk.

Foto Shutterstock

Neke kliničke studije su ponudile dokaze i da bezglutenski načini ishrane mogu da budu delotvorni za osobe sa Hašimotovim poremećajem.

Takođe, važno je i da ishranu obogatite vitaminom D i selenom. Naime, više studija je ukazalo na vezu između niskog nivoa vitamina D i pojave Hašimoto sindroma, a u jednoj je čak 85 odsto ispitanika imalo nedovoljan nivo ovog vitamina.

I nizak nivo selena, važnog minerala za funkciju mozga, imunitet i plodnost, tipičan je za "Hašimoto" pacijente.

Evo primera jelovnika:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: salata od celog avokada, paradajza i luka po želji, kriška integralnog hleba

užina: banana

ručak: losos i dinstani spanać

večera: dva barena jaja, salata i kriška integralnog hleba

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak: palenta sa avokadom

užina: šaka oraha

ručak: grilovana riba i salata od barenog brokolija sa belim lukom

večera: barena boranija zapečena sa pavlakom, jajima i začinjna belim lukom

Foto: pixabay

Sreda

doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje

užina: maline

ručak: pohovani karfiol u rerni i riba

večera: čorba od prokelja sa mesom

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: dva integralna prepečena tosta i domaća riblja pašteta

užina: jabuka

ručak: piletina na žaru i dinstana šargarepa

večera: avokado sa sirom i paradajzom

Foto Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja, sveža paprika i kriška hleba

užina: kupine

ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od spanaća

večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

NEVEROVATNI POPUSTI DO KRAJA MESECA! Ne propustite priliku za veliku uštedu