KAD ŠTITNA NE RADI KAKO BI TREBALO: Za "Hašimoto" što više sirove hrane (JELOVNIK)
UKOLIKO imate Hašimotov tireoditis, ishrana može da ima veliki uticaj na kontrolu ovog stanja i na zdravlje kompletnog organizma.

Foto Shutterstock
Činjenica je da ne postoji specifična, univerzalna dijeta za koju je dokazano da leči svakoga ko ima "Hašimoto", ali izvesna pravila za trpezom mogu da se usvoje.
Za obolele od "Hašimota" važi da bi trebalo da jedu što više sirove, neprerađene hrane a da maksimalno izbegavaju onu industrijsku i konzeriviranu. Takođe, za ovo stanje štitaste žlezde preporučuje se što više lisnatog zelenog povrća, poput kelja i spanaća, povrće poput prokelja, brokolija, šargarepe, kelerabe i crvene, žute i narandžaste paprike, voće (bobice, jabuke, banane, pomorandža), riba sa dobrim mastima kao što je losos, zdrave masti iz avokada, oraha, badema, indijskog oraha... nemasni proteini, uključujući tofu i jaja, hrana sa što više vlakana, kurkuma, đumbir, beli luk.

Foto Shutterstock
Neke kliničke studije su ponudile dokaze i da bezglutenski načini ishrane mogu da budu delotvorni za osobe sa Hašimotovim poremećajem.
Takođe, važno je i da ishranu obogatite vitaminom D i selenom. Naime, više studija je ukazalo na vezu između niskog nivoa vitamina D i pojave Hašimoto sindroma, a u jednoj je čak 85 odsto ispitanika imalo nedovoljan nivo ovog vitamina.
I nizak nivo selena, važnog minerala za funkciju mozga, imunitet i plodnost, tipičan je za "Hašimoto" pacijente.
Evo primera jelovnika:

Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: salata od celog avokada, paradajza i luka po želji, kriška integralnog hleba
užina: banana
ručak: losos i dinstani spanać
večera: dva barena jaja, salata i kriška integralnog hleba

Foto: Shutterstock
Utorak
doručak: palenta sa avokadom
užina: šaka oraha
ručak: grilovana riba i salata od barenog brokolija sa belim lukom
večera: barena boranija zapečena sa pavlakom, jajima i začinjna belim lukom

Foto: pixabay
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje
užina: maline
ručak: pohovani karfiol u rerni i riba
večera: čorba od prokelja sa mesom

Foto: Shutterstock
Četvrtak
doručak: dva integralna prepečena tosta i domaća riblja pašteta
užina: jabuka
ručak: piletina na žaru i dinstana šargarepa
večera: avokado sa sirom i paradajzom

Foto Shutterstock
Petak
doručak: dva barena jaja, sveža paprika i kriška hleba
užina: kupine
ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od spanaća
večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa
Preporučujemo

ISHRANOM POBEDITE HELIKOBAKTERIJU: Uz ovu ishranu rešite se problema (JELOVNIK)
09. 10. 2023. u 09:30

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje
NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.
04. 08. 2025. u 20:19

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

3O LETA OD "OLUJE" - RUDAN OŠTRO O HRVATIMA: "Koliko je Srba plutalo u bunarima jer se nisu ukrcali u traktore..."
VEDRANA Rudan je komentarisala političku i društvenu klimu u Hrvatskoj.
03. 08. 2025. u 16:23
Komentari (0)