KAD JEDETE SMOKVE MOZAK BRŽE RADI: Dar prirode - sočne, ukusne, snižavaju holesterol, a čaj je odličan za dijabetičare

I. K.

02. 11. 2023. u 13:00

SLATKE i ukusne smokve imaju visok nivo fruktoze, koja osigurava da mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije.

КАД ЈЕДЕТЕ СМОКВЕ МОЗАК БРЖЕ РАДИ: Дар природе - сочне, укусне, снижавају холестерол, а чај је одличан за дијабетичаре

Foto Shutterstock

Naravno, kod dijabetičara bi trebalo da postoji oprez prilikom konzumacije suvih, jer one sadrže više šećera nego sveže. Dokazano je povoljno delovanje konzumiranja smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

S obzirom na to da sadrže biljne alkohole povoljno deluju na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli ili alkoholi, poput stigmasterola i lanosterola, koji sadrže smokve vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Čaj od lista

LISTOVI smokve imaju brojna lekovita svojstva, a najpoznatije je da normalizuju šećer u krvi. Od njih se može napraviti domaći čaj. Za pripremu su potrebni mlađi listovi, bez peteljki iz kojih curi mlečni sok. Nakon branja, trebalo bi ih dobro oprati. Ostaviti da se suše u hladovini. Kada se osuše, izmrviti ih u teglu. Čaj se priprema od dve kašičice sušenog lista za šolju čaja. Zagrejte vodu do ključanja i dodajte listove smokve. Ostavite da vri 15 minuta, a zatim sklonite sa vatre i procedite. Piti ujutro uz doručak.

Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska. Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite da smršate. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti, sprečava glad i želju za slatkišima.

Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.

Bogate su prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ PODELIO TAJNU USPEHA: Evo kako se Novak izoluje kada je publika protiv njega