KORISTI SE 10 MODELA LEČENJA: Savet reumatologa - Evo kako da pobedite bolove u zglobovima

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

31. 03. 2024. u 06:30

REUMATSKI bol, uz pojavu otoka i ograničenog pokreta svrstava se među najčešća oboljenja starijih. S godinama ove tegobe mogu da postanu sve izraženije ukoliko se ne primenjuje odgovarajuća terapija.

КОРИСТИ СЕ 10 МОДЕЛА ЛЕЧЕЊА: Савет реуматолога - Ево како да победите болове у зглобовима

Foto Shutterstock

Doktor Nikola Roganović, reumatolog kaže da je najbitniji korak u lečenju bola u zglobu odlazak na pregled reumatologa radi postavljanja pravovremene i tačne dijagnoze i sprovođenja adekvatne terapije:

- Kada utvrdimo da je reč o degenerativnim promenama na zglobu, dakle, stanju koje se u narodu popularno naziva reuma, možemo da primenimo 10 modela lečenja, najčešće u kombinaciji.

Prva mera je redukcija kilaže, smanjenje prekomernog i nepravilnog opterećenja zgloba. Druga je primena namenskih vežbi koje za cilj imaju da se balansiranim vežbanjem poveća pokretljivost, smanji bol i poveća snaga mišića koji stabilizuju zglob. Treća je korišćenje steznika i ortopedskih pomagala sa ciljem smanjenog opterećenja zgloba.

Na četvrtom mestu je lokalna primena krema i gelova koji smanjuju bol. Najčešće se koriste one na bazi nesteroidnih antireumatika, ali mogu se koristiti i preparati za hlađenje (posle fizičkih aktivnosti) kao i preparati za zagrevanje (pred fizičku aktivnost).

U petu meru lečenja svrstava se primena oralnih analgetika. Najbolji efekti se postižu primenom nesteroidnih antireumatika (npr. diklofen, naproksen, aceklofenak). Preporuka je korišćenje tokom kraćeg vremenskog perioda (pet do sedam dana) u najmanjim dozama koje su efikasne. Kod manjih bolova može pomoći i primena paracetamola.

U ostalih pet terapijskih modela svrstava se primena preparata na bazi kolagena, glukozamin i hondroitin sulfata radi usporavanja daljeg propadanja hrskavice. Zatim, davanje preparata kortikosteroida direktno u zglob radi smanjenja upale zgloba (sa kratkotrajnim efektom), davanje preparata hijaluronske kiseline/viskosuplemenata direktno u zglob (sa dugotrajnijim efektom).

Od pomoći su i primena regenerativnih terapija (PRP, matična ćelija) koja pokazuje najbolje rezultate kod početnih artroza. Poslednja, deseta terapijska mera podrazumeva hiruršku intervenciju, u slučaju odmaklog oštećenja zgloba koja nekada podrazumeva ugradnju veštačkog zgloba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić