RUZMARIN I ĐUMBIR UMESTO SOLI: Sedam načina da zdravim namirnicama poboljšate ukus hrane (FOTO)
ODAVNO je poznato da previše soli u ishrani može da uzrokuje skok pritiska i da obolelima odmaže u regulaciji hipertenzije. Najnovija istraživanja pokazuju da je previše slane hrane pogubno i za imunitet.

Foto Shutterstock
U studiji Instituta za biomedicinu u Berlinu tim naučnika je ispitao metabolizam imunih ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli. Utvrdili su da so, jedinjenje koje se sastoji uglavnom od natrijum-hlorida, utiče na imunitet remeteći tzv. respiratorni lanac, uzrokujući da ćelije proizvode manje adenozin trifosfata (ATP) univerzalnog goriva koje pokreće ćelije, osigurava energiju za mišiće i regulaciju metabolizma. Dakle, ako visoki nivoi soli u telu uzrokuju slabiju proizvodnju ATP, to može da utiče na sazrevanje ćelija imuniteta i njihovu funkciju.
Ako se, pak, takav važan ćelijski mehanizam poremeti na duže vreme to može da ima jako negativan uticaj na imunitet u svakom smislu, počevši od zaštite od virusa i bakterija. Takođe, povećan je rizik od razvoja upalnih bolesti krvnih sudova i zglobova, kao i autoimunih bolesti.

Foto: Free Images Pixabay
Zato stručnjaci još jednom preporučuju da se dnevni unos soli svakako smanji na manje od šest grama. U tu gramažu svakako treba uračunati i so koja se skriva u prerađenim namirnicama.
Stručnjaci za ishranu savetuju da se so zameni zdravijim opcijama, jer to može da smanji učestalost hipertenzije i drugih poremećaja zdravlja. Ljudi koji su koristili zamenu za so imali su 40 odsto nižu verovatnoću da imaju hipertenziju u poređenju sa onima koji su koristili običnu so.
Evo koje namirnice mogu da poboljšaju ukus hrani, a nisu so:

Foto Shutterstock
Beli luk
Beli luk je oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja sadržaja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i udvostručiti količinu belog luka u receptima za sosove od paradajza i marinade. Beli luk takođe daje odličan ukus supama i pomfritu. Ovo povrće ima i brojne zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da jedinjenja belog luka mogu da ojačaju imunitet, snize krvni pritisak i unaprede zdravlje mozga.
Dimljena paprika
Pikantni ukus dimljene paprike prati tamnocrvena boja. Dodajte je u meso, variva i sosove. Ovaj začin ima i nekoliko zdravstvenih prednosti. Studije navode da jedinjenje paprike - kapsaicin, koje neke vrste paprike čine ljutim, može zaustaviti rast ćelija raka.

Foto Shutterstock
Ruzmarin
Ruzmarin je popularna biljka koja se često koristi kao dodatak uljima za umakanje. Razmislite o dodavanju svežeg ili sušenog ruzmarina u supe, variva i pečenje, kao i pečeno povrće, prelive, sosove i hleb.

Foto: Pixabay
Mleveni crni biber
So i biber su klasičan kulinarski duo. Ipak, ako želite da smanjite količinu soli, jednostavno posegnite za mlinom za biber. Crni biber je dobar dodatak, oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja soli supama, pečenom mesu, testeninama i drugim slanim jelima. Osim toga, crni biber može smanjiti upalu koja je povezana sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i rak. Takođe, možete probati i beli biber ili mešavine bibera u zrnu.

Foto Pixabay free images
Osušeni luk ili luk u prahu
Попут бибера, лук је оштар зачин који појачава укус без употребе соли. Поред белог лука, црни лук нуди појачање укуса скоро сваком укусном рецепту. Конкретно, сушени лук или црни лук у праху су моћнији од свежег лука и могу заменити со у помфриту, супама, чорбама, умацима и салатама. Foto Shutterstock
Đumbir
Svojim oštrim, ljutkastim ukusom, đumbir može zameniti so u mnogim jelima. Možete mešati sveže seckani koren đumbira ili sušeni đumbir u pomfrit, sosove, marinade, napitke i supe. Štaviše, ovaj koren se vekovima koristio u medicinske svrhe. Ima antiinflamatorne efekte i može, između ostalog, pomoći kod bolova u mišićima.

Foto: Shutterstock
Balzamiko sirće
Balzamiko sirće ima oštar, kiselkast ukus sa primesama slatkoće. Takođe, ističe prirodne ukuse hrane, minimizirajući potrebu za solju. Koristite balzamiko sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga kuvate u loncu na laganoj vatri, dobijate još ukusniji sirup koji možete preliti preko svežeg paradajza.
BONUS VIDEO - TOP PET SUPER LEKOVITIH BILjAKA: Momčilo Antonijević gost podkasta „Dr Novosti“
Preporučujemo

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)