DEPRESIJA I ZBOG PERIMENOPAUZE: Promene sa kojim se suočavaju žene nisu samo fizičke

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

29. 05. 2024. u 07:15

PERIMENOPAUZA je životno doba žene koje nosi 40 procenata veći rizik da žene dožive depresiju, otkrili su naučnici sa University College London.

ДЕПРЕСИЈА И ЗБОГ ПЕРИМЕНОПАУЗЕ: Промене са којим се суочавају жене нису само физичке

Foto Shutterstock

Istraživanje, objavljeno u Journal of Affective Disorders pruža meta-analizu sedam studija koje su obuhvatile 9.141 ženu iz celog sveta (uključujući Australiju, SAD, Kinu, Holandiju i Švajcarsku), kako bi se otkrilo da li različite faze menopauze imaju različit rizik od depresije.

Perimenopauza obično se javlja tri do pet godina pre početka menopauze. Tokom ove faze, nivoi estrogena i progesterona kod žena počinju da se kolebaju, što dovodi do promene raspoloženja, nepravilnih menstrualnih ciklusa i drugih simptoma menopauze, uključujući pojačana osećanja depresije. Ova faza traje do godinu dana nakon poslednje menstruacije, a uključujući i vreme posle toga ukupno može da traje između četiri i osam godina.

Foto Shutterstock

Istraživači su otkrili da žene u perimenopauzi imaju značajno veći rizik (oko 40 odsto) da dožive simptome depresije i da im se dijagnostikuje depresija u poređenju sa ženama u premenopauzi. Nije bilo značajnog povećanja rizika od depresije kod žena u postmenopauzi u poređenju sa onima koje su bile u premenopauzi. Simptomi su mereni korišćenjem standardizovanih, međunarodno priznatih instrumenata za samoprocenu, koji uzima u obzir faktore kao što su nedostatak interesovanja za obavljanje stvari, problemi sa spavanjem i loše raspoloženje.

Jedan od autora studije dr Roopal Desai sa University College London (Psychology & Language Sciences) navodi da ovo istraživanje pokazuje da žene u perimenopauzi imaju znatno veću verovatnoću da dožive depresiju nego pre ili posle ove faze života.

Foto: Profimedia

 

- Naši nalazi naglašavaju da je važno shvatiti da su žene u ovoj životnoj fazi podložnije depresiji. To takođe naglašava potrebu da se ženama pruži podrška i skrining kako bi se efikasno odgovorilo na njihove potrebe po pitanju mentalnog zdravlja - rekao je dr Desai.

Nova studija došla je ubrzo nakon prethodne publikacije istraživača, koja je otkrila da terapije - kao što su svesnost i kognitivna bihejvioralna terapija - mogu biti efikasan oblik lečenja nefizičkih simptoma menopauze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto