SVAKA KAPLJICA GOJI: Izbegavajte alkohol ako želite da smršate

Bojana Jovanović

05. 06. 2024. u 06:30

Ako ste rešili da smršate do leta, a volite povremeno da popijete dobru kapljicu sva je prilika da ćete morati da je se odreknete, zato što goji. Da li ste znali da čaša vina standardne veličine može da sadrži do 158 kalorija, a krigle pojedinih jačih piva i do 222 kalorije?

СВАКА КАПЉИЦА ГОЈИ: Избегавајте алкохол ако желите да смршате

Foto Shutterstock

 Dakle, ako pokušavate da smršate, morate da razmislite i o tome šta pijete, a ne samo šta jedete.

Ukoliko tokom meseca popijete četiri flaše vina sa 12 odsto alkohola, godišnje ćete uneti u organizam čak 32.400 kalorija. Pivopije koje nedeljno popiju pet krigli piva sa 5,2 odsto alkohola još više će se ugojiti, jer će na taj način uneti 57.720 kalorija godišnje!

Vino, pivo, domaće rakije, žestoka pića i mnogi drugi napici prave se od prirodnog skroba i šećera. Fermentacija (kao i destilacija, kod određenih pića) koristi se za proizvodnju alkohola. Upravo zbog toga alkohol sadrži tako mnogo kalorija – u proseku sedam po gramu, što je gotovo isto koliko i gram masti. Dodatne kalorije kriju se i u mešanim pićima, pa ako vašoj „žestini“ dodate kolu ili tonik, broj kilodžula drastično će se povećati. Redovna konzumacija alkohola u većoj meri nego što preporučuju stručnjaci može imati vrlo primetan uticaj na izgled vašeg struka, ali i izazvati manje očigledne, kao i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Evo nekoliko saveta kako da izbegnete gojenje, a da se pritom ne odreknete uživanja u omiljenim alkoholnim pićima:

Nemojte piti na prazan stomak. Ako posežete za grickalicama dok pijete, izaberite zdraviju opciju u vidu povrća ili orašastih plodova. Popijte čašu vode nakon svakog alkoholnog pića – to će vam pomoći da sprečite dehidraciju. Opijanje sa prijateljima uz stalno naručivanje novih tura, navešće vas da popijete više nego što ste nameravali. Umesto toga, pijte svojim tempom. Pokušajte da u dogovoru sa prijateljem smanjite unos alkohola, jer ćete se, verovatnije, lakše držati svoje odluke uz njihovu moralnu podršku. Probajte da pijete uz obrok ili da jedete zdravu večeru pre nego što popijete piće. To će vam pomoći da smanjite uzimanje obroka kasnije uveče. Usporite tempo tako što ćete otpijati male gutljaje. Izbegavajte česta opijanja. Ako konzumirate belo vino, dodajte mu malo soda-vode da bi vam flaša potrajala duže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)