HIRURŠKA INTERVENCIJA - U AMBULANTI: Jesu li moguće operacije posle kojih pacijenti ne moraju da ostanu na bolničkom lečenju?

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 06. 2024. u 07:00

UKOLIKO imate problem sa kamenom u žuči, kilom, uraslom dlakom, sumnjivim mladežom, hroničnom ranom - sve to i mnogo drugih stanja moglo bi da se reši u roku od 24 sata, kada bi i u Srbiji postojale službe ambulantne hirurgije na državnom nivou.

ХИРУРШКА ИНТЕРВЕНЦИЈА - У АМБУЛАНТИ: Јесу ли могуће операције после којих пацијенти не морају да остану на болничком лечењу?

Foto Shutterstock

Zasad, ove intervencije kod uslovno zdravih ljudi u hirurškim ambulantama u dnevnim uslovima sprovode se samo sporadično u lokalnoj anesteziji, ali neki rade i u opštoj, kao što su žučne kese i kile, što zavisi od hirurga i organizacije posla. Uglavnom za hirurške procedure za koje je neophodna opšta anestezija pacijenti čekaju u istom redu sa obolelima od karcinoma i teških funkcionalnih poremećaja.

U intervjuu za "Novosti", prim. dr Jelena Petrović Šunderić, hirurg Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i predstavnik Udruženja za ambulantnu hirurgiju, kaže da je pandemija kovida prekinula inicijativu da se ovaj model hirurškog lečenja organizuje po bolnicama u Srbiji:

- Naše udruženje, koje čine hirurzi i lekari drugih specijalnosti, po pozivu resornog ministarstva učestvovalo je u pravljenju modela po kome bi ambulantna hirurgija trebalo da se organizuje, kao i koji pacijenti su kandidati za ovaj način lečenja. Restrukturiranje načina naplate u zdravstvu uvođenjem modela Dijagnostički srodnih gruupa bi u perspektivi omogućilo ovakav vid hirurgije, ali je implementacija tog pristupa bila osujećena izbijanjem pandemije.

* Da li će Udruženje da pokrene novu inicijativu?

- Da, imamo u planu da ponovo pokrenemo ovaj predlog. To nismo učinili do sada jer je problem sa kovidom uzrokovao kašnjenje sa brojnim operacijama, tako da je moralo prvo to da se rešava. Sada polako izlazimo iz tog zakašnjenja i čim se bude ukazao prostor da ima uslova za ovu inicijativu mi ćemo je pokrenuti.

* Šta je u stvari ambulantna hirurgija?

- Ambulantna hirurgija je jedan organizacioni model hirurškog lečenja u kome se pacijenti pripremaju za proceduru kroz ambulantne preglede i kada se postignu uslovi primaju na dan operacije. Operišu se istog dana i u roku kraćem od 24 sata se otpuštaju na kućno lečenje.

Foto M. Anđela

dr Jelena Petrović Šunderić

* A, ako se dese neke komplikacije?

- Postoje uslovi koje pacijent mora da ispuni da bi bio kandidat za lečenje u okviru dnevne hirurgije. Kao i za svaki operativni zahvat, mora proći standardne preglede, i uraditi odgovarujće analize. Bitno je i da nema ozbiljnijih i neadekvatno lečenih udruženih oboljenja, kao i da njegova hirurška intervencija ne zahteva intenzivnu negu u smislu da mora bolnički da se prati zbog terapije, primanja infuzija, jer nije kandidat da odmah posle zahvata može da uzima hranu i vodu, ustaje iz kreveta... Dakle, pravila su sasvim jasna. Neophodno je da bude u solidnom opštem stanju i da nakon intervencije može uz propisanu terapiju na kućno lečenje.

* Šta ukoliko ipak dođe do komplikacija?

- Organizacija ambulantne hirurgije predviđa da pacijent koji je u njoj hirurški zbrinut ne živi dalje od sat vremena vožnje od većeg bolničkog centra, gde bi trebalo da potraži pomoć, i da kod kuće ima sve uslove za adekvatnu postoperativnu negu uz nadzor člana porodice ili osobe od poverenja.

PRVA HIRURŠKA

* Da li na Prvoj hirurškoj postoji ambulanta za dnevnu hirurgiju i koje procedure se tu dominatno rade?

- Prva hirurška klinika, kao vodeća insititucija za digestivnu hirurgiju se bavi najkomplikovanijim hirurškim slučajevima i trenutno nema adekvatno odeljenje za dnevnu hirurgiju preko koga bi se svi pacijenti lečili po navedenom modelu. Svako odeljenje povremeno zbrine neke pacijente na ovakav način jer nam novouvedeni sistem Dijagnostički srodnih grupa omogućava i ovakav vid lečenja. Međutim, zbog velikog broja teških slučajeva koji se primaju iz cele države, a kod kojih se često ne može predvideti dužina trajanja operacije i zauzetost operacionih sala, to nije lako sprovesti u delo.

* Koji hirurški zahvati sve mogu da se rade u uslovima ambulantne hirurgije?

- Većina oeracija u abdomenu kod dobro selektovanih pacijenata može da se izvede laparaskopskim pristupom,  ali ne mogu sve laparaskopske operacije da se izvednu u dnevnim uslovima, jer oporavak zahteva infuzionu terapiju i pomno praćenje, dakle uglavnom nekomplikovane žučne kese i neke kile. što se tiče abdominalne hirurgije. Znači bitno je da uslovi budu takvi da pacijent može da se uvede u opštu anesteziju, ako je potrebno i odgovarajuće oporavi u roku kraćem od 24 sata.

* Osim bržeg zbrinjavanja pacijenata, koje su još prednosti ambulantne hirurgije?

- Ona omogućava velike uštede u zdravstvenom sistemu. Privatna praksa je to odavno prepoznala i oni već duži niz godina primenjuju upravo ovakav model hirurgije. U SAD , Kanadi i Zapadnoj Evropi se gotovo 70 odsto hirurških procedura uradi u uslovima ambulantne hirurgije.

* Stiče se utisak da je ambulantna intervencija namenjena za "laku hirurgiju"?

- Svaka hirurška procedura može da dovede do komplikacija. To praktično znači da bi u ambulantnoj hirurgiji morali da rade veoma iskusni hirurzi. Zato je predlog Svetskog udruženja za ambulantnu hirurgiju, a u nekim zemljama i praksa, da  iskusni hirurzi vode ovakve jedinice i nadziru sve operacije jer imaju dragoceno iskustvo.  Znači, nije ambulantna hirurgija mesto za vežbanje specijalizanata i mladih specijalista bez nadzora, jer svaka komplikacija nastala nakon intervencije u ambulantnoj hirurgiji se smatra potencijalno opasnijom od one kada je pacijent na bolničkom lečenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)