ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Krastavac da snizite pritisak i šećer u krvi

I. K.

20. 06. 2024. u 11:00

ONI koji imaju tu privilegiju da poseduju svoju baštu, ovih dana mogu da naberu krastavac.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Краставац да снизите притисак и шећер у крви

Foto Shutterstock

O ovom povrću se uglavnom misli samo kao neizostavnom dodatku salate, ali je činjenica da krastavc ima brojna lekovita svojstva. Krastavac je višestruko koristan u prevenciji i kontroli dijabetesa, ateroskleroze, hipertenzije...

Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da krastavac efikasno obara visok šećer u krvi. Dobrobit ovoga je u tome što smanjivanje glukoze u krvi znači i manje oštećenja krvnih sudova.

Foto: Free images Pixabay

Krastavac je niskokaloričan, obiluje vodom i vlaknima i zato se smatra idelanom namirnicom tokom letnjih vrućina. Kao takav, on utiče na širenje krvnih sudova, što može da pomogne u borbi protiv hipertenzije i smanji rizik od bolesti srca. Pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom savetuje se hrana siromašna natrijumom, a to su krastavci, pod uslovom da ih ne solite.

Jedna naučna studija pokazala je da je konzumiranje soka od krastavca tokom 12 dana dovelo do snižavanja vrednosti krvnog pritiska kod starijih osoba. Krastavac sadrži i magnezijum i kalijum zahvaljujući kojima se putem urina izbacuje natrijum iz organizma i tako spušta krvi pritisak.

Kora

PRAKSA je da se krastavac očisti od kore pre jela. Međutim, to ne bi trebalo raditi ,pogotovo kada je reč o domaćem. U kori krastvaca se nalazi obilje vitamina, minerala i vlakana i zato je samo potrebno dobro ga oprati pod mlazom vode. Jedan veći, neoljušteni krastavac sadrži čak 62 odsto dnevnog preporučenog unosa vitamina K za odrasle osobe. Vitamin K je ključan za aktiviranje pojedinih proteina u procesu zgrušavanja krvi, kao i za metabolizam kostiju i drugih tkiva.

Krastavci, zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, pomažu u uklanjanju slobodnih radikala, odgovornih za za procese u organizmu koji vode u bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd