HAJDUČKA TRAVA JAČA TELO I ČUVA ZDRAVLJE: Melem za celo telo, a ulje možete da napravite i sami (RECEPT)

I. K.

27. 06. 2024. u 08:00

HAJDUČKA trava sasvim opravdava svoje ime, jer jača organizam i uspešno sanira probleme sa astmom, kamenom u bubregu, eliminiše gasove, nadimanja, olakšava tešku probavu, gastritis, rešava zatvor, kamen u žuči, čir na želucu, upalu hemoroida...

ХАЈДУЧКА ТРАВА ЈАЧА ТЕЛО И ЧУВА ЗДРАВЉЕ: Мелем за цело тело, а уље можете да направите и сами (РЕЦЕПТ)

Foto Shutterstock

Ova brojna lekovita svojstva zaslužna su što hajdučica ima veliko poverenje u narodu, pa nema domaćinstva koje ovu biljku nema u svojoj biljnoj apoteci.

Hajduci, po kojima je i dobila ime, uvek su sa sobom nosili fino samlevene i na sitno prosejane listove hajdučke trave, koje su stavljali u razne meleme i tako previjali svoje rane.

Recept za ulje od hajdučke trave

ULjE od hajdučice možete da napravite i sami. U litar ulja od kukuruznih klica stavite 100 grama sitno zdrobljenog osušenog lista hajdučice, bocu zatvorite aluminijumskom folijom, umotajte je u čistu krpu i stavite u lonac, a na dno lonca postavite deblji sloj čistih krpa. Kuvajte tako da voda blago ključa tri sata. Kada se voda u loncu ohladi, izvadite bocu i uz pomoć gaze procedite ulje. Sipajte ga u manje boce i dobro zatvorite. Ovako pripremljeno ulje koristite za zaštitu kože.

Tanini i eterično ulje, koje sadrži hajdučka trava, sprečavaju gnojenje rana i pomažu da one brzo zacele, a samim tim ublažavaju i bol.

Manje je poznato da je hajdučka trava odlična u zaštiti kože od sunčevih zraka. Zato njeno eterično ulje ulazi u sastav kozmetičkih preparata za sunčanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!