KAKO PREPOZNATI I LEČITI SINUZITIS: Najčešći izazivači upale su bakterije, virusi i gljivice (FOTO)

Bojana Jovanović

02. 07. 2024. u 07:30

Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom koje se nalaze u kostima lica i glave (kranijuma). Podeljeni su na četiri grupe: maksilarne, etmoidalne, sfenoidalne i frontalne. Sinuzitis je upala sluzokože kojom su te šupljine obložene.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ И ЛЕЧИТИ СИНУЗИТИС: Најчешћи изазивачи упале су бактерије, вируси и гљивице (ФОТО)

Foto Shutterstock

Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom koje se nalaze u kostima lica i glave (kranijuma). Podeljeni su na četiri grupe: maksilarne, etmoidalne, sfenoidalne i frontalne.

Sinuzitis je upala sluzokože kojom su te šupljine obložene. Kod novorođenčeta su sinusi razvijeni, ali slabo, jedino su prisutni maksilarni (u gornjoj vilici) i etmoidalni u etmoidalnoj kosti kranijuma – ovako na pitanje u kom najranijem životnom dobu se može javiti sinuzitis odgovara dr Bojan Perišić, specijalista ORL iz KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“, i dodaje: „Ostale grupe sinusa razvijaju se kasnije i budu formirane oko 15. godine.

Teoretski, iako se retko dešava, od sinuzitisa može oboleti i novorođenče, ali kako rastu kosti lica i glave, tako rastu i sinusi i povećava se mogućnost pojave ove upale. Sinuzitisi u dečijem uzrastu nisu česti, ali nisu ni tako retki. Zbog potencijalnih komplikacija koje mogu biti posledica upale u ovom uzrastu, važno je na vreme prepoznati sinuzitis kod dece, a potom ga i adekvatno lečiti.

Utiču li neke ranije preležane bolesti uha, grla ili nosa na njegovu lakšu pojavu?

- Sva stanja koja remete normalno disanje kroz nos i adekvatan protok vazduha kroz nosne šupljine, poput urođenih deformiteta nosa i vilice, uvećanog trećeg krajnika kod dece, povreda, devijacije nosne pregrade, upale sluznice nosa izazvane alergijom (alergijski rinitis) ili tzv. nealergijski rinitisi (vazomotorni rinitis), te polipoza nosa, mogu biti značajni faktori koji utiču na češću pojavu sinuzitisa.

Foto Shutterstock

Da li su neke osobe lakše podložne ovom zapaljenju i, ako jesu, zbog čega?

- Osobe koje pate od alergijskog rinitisa, imaju krivu nosnu pregradu, rade u slabo ventilisanim prostorima ili u prašini, boluju od vazomotronog rinitisa koji je posledica poremćaja balanasa u nervnoj kontroli funkcije sluzokože nosa, češće obolevaju od sinuzitisa.

Koji su prvi a koji već poodmakli simptomi sinuzitisa?

- Zapušenost nosa, pojačana sekrecija njegovog sadržaja, osećaj nadraženosti sluznice nosa, slivanje sadržaja pozadi u usta, glavobolja, povišena telesna temperatura, neki su od prvih simptoma sinuzitisa. S obzirom na to da ti simptomi nisu specifični i karakteristični samo za sinuzitise, često se stanje proglasi prehladom ili, uopšteno, respiratornom infekcijom. Pojava bolova ili osećaja pritiska u predelu lica ili između očiju, čeona glavobolja koja ne prolazi, osećaj „punoće“ u glavi pri saginjanju, pojava žutog ili zelenog sekreta iz nosa, osećaj trnjenja zuba u gornjoj vilici, već su simptomi koji bi trebalo da izazovu ozbiljnu sumnju na sinuzitis.

Hronični sinuzitisi se karakterišu čestim glavoboljama, stalnom zapušenošću nosa, slivanjem sekreta niz zadnji zid ždrela u usta, hroničnim kašljem, osećajem pritiska u predelu lica.

Javlja se i leti

Najčešće hladnoću i zimsko vreme vezujemo za upalu sinusa, ali javlja se i leti. Šta je provocira kada je toplo vreme i valjalo bi izbegavati?

- Sinuzitisi su češći u zimskim mesescima, kada više ima respiratornih infekcija, jer najveći broj ovih zapaljenja i nastaje širenjem infekcije iz nosa, ali nisu neuobičajeni ni u letnjim mesecima. Tada mogu nastati kao posledica kupanja i ronjenja u vodi koja sadrži nečistoće, dugih boravaka u klimatizovanom prostoru uz neadekvtano održavanje sistema za klimatizaciju, u kome mogu da se zapate različiti mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice), aktivacije alergije na ambroziju...

A uzročnici?

- Sinuzitisi najčešće nastaju širenjem infekcije iz nosa jer se izvodni kanali svih sinusa završavaju tamo, a najčešći izazivači su bakterije, virusi i gljivice. Do upale sluzokože sinusa može doći i nakon stomatoloških intervencija, kada se tokom vađenja zuba iz gornje vilice ošteti donji zid maksilarnog sinusa i time omogući patološka komunikacija između šupljine sinusa i usne šupljine i prodor bakterija iz usta u šupljinu sinusa.

Šta od simptoma ne bismo smeli da zanemarimo uz rečenicu „proći će samo“?

- Stalna ili gotovo stalna zapušenost nosa, sekrecija iz nosa i dugotrajno slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela u usta, bol i pritisak u predelu lica, česte glavobolje bez jasnog neurološkog razloga, ali i često oticanje ili crvenilo očnih kapaka koje prati dugotrajnu zapušenost nosa, neki su od simptoma koje ne treba ignorisati i koji iziskuju javljanje na pregled kod otorinolaringologa.

U šta može da preraste sinuzitis ako se zanemari i ne leči?

- Komplikacije nelečenih sinuzitisa su brojne, a zbog anatomskog položaja sinusa i onoga što se nalazi u njihovoj okolini, i potencijalno vrlo opasne. U zavisnosti od toga u kom pravcu se zapaljenski procesi iz sinusa šire, delimo ih na egzokranijalne i endokranijalne. U egzokranijalne ubrajamo tzv. orbitalne komplikacije, kada se proces iz sinusa širi ka očnoj duplji, zatim upale kostiju lica, stvaranje cista u samim sinusima, širenje procesa na srednje uvo i ždrelo. Endokranijalne komplikacije su ozbiljnije, a nastaju širenjem upalnog procesa iz sinusa na strukture unutar lobanje, pre svega na moždane ovojnice, moždano tkivo ili venske krvne sudove koji se nalaze unutar lobanje (kavernozni venski sinus).

Foto Shutterstock

Može li se, kada pređe u hronično oboljenje, ipak izlečiti?

- Može. Hronični sinuzitisi, kao i akutni, mogu se lečiti nehirurški i hirurški. U nehirurške mere spadaju medikamentozna terapija antibioticima, antigljivičnim lekovima, antialergijskim lekovima ukoliko postoji alergija, lokalnim kortikosteroidnim sprejevima, primenom lekova za poboljšanje tzv. mukocilijarnog transporta tj. adekvatnu evakuaciju sekreta iz sinusa. U hirurške mere ubrajamo operacije samih sinusa kada se evakuše sekret, uklanja obolela sluzokoža sinusa ili ciste u njima koje nastaju kao posledica hronične upale, ali i operacija polipa u nosu ili devirane nosne pregrade, što omućava adekvatnu ventilaciju sinusnih šupljina.

Kada je operacija rešenje?

- U slučaju pojave komplikacija ili ako primenjene medikamentozne mere ne daju adekvatan rezultat.

U kojoj meri izloženost klima uređajima može dovesti do toga?

- Boravak u klimatizovanim prostorima može biti uzrok sinuzitisa ukoliko se klima uređaji ne čiste i ne održavaju adekvatno, pa su, kao takvi, potencijalni izvor mikroorganizama ili nečistoća. Nagli i česti prelazi iz veoma raslađenih prostorija u spoljašnju, vrlo toplu, sredinu i obratno, mogu izazvati poremećaje u funkcionisanju sluznice nosa, a samim tim i olakšati nastanak sinuzitisa.

Foto Shutterstock

Kako da se zaštitimo ako smo u radnom okruženju gde ne možemo isključiti ili prilagoditi sebi rad erkondišna?

- Redovno čišćenje klima uređaja i prilagođenost unutrašnje temperature spoljašnjoj, a preporuka je da temperaturna razlika ne bude veća od 10 stepeni, su dobri načini da zaštitimo svoje zdravlje uopšte, a samim tim i sinuse.

Da li zaista pomaže ispiranje nosa morskom vodom?

- Ispiranje morskom vodom jeste dobar način održavanja toalete (čišćenja) nosa, a samim tim i smanjenja mogućnosti za infekciju sinusa. Hipertoni rastvori slane morske vode u sprejevima smanjuju i otok sluznice nosa što omućava adekvatan protok vazduha kroz nosnu šupljinu što je neophodan uslov za normalnu ventilaciju i pražnjenje paranazalnih sinusa.

Šta ne bi trebalo da radimo na svoju ruku, a rasprostranjeno je mišljenje da bi valjalo i da pomaže?

- Primena neproverenih metoda lečenja, poput kapi porekla različitih egzotičnih biljaka, a posebno samoinicijativno uzimanje antibiotika bez jasnih znakova da se radi o bakterijskom sinuzitisu, nisu mere koje bi trebalo preduzimati. Na pojavu ranije navedenih simptoma, trebalo bi potražiti pomoć lekara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMOR IZ SNOVA ZA SAMO 299 EVRA PO OSOBI! Ovu egzotičnu ponudu ne smete propustiti, CENE NIKAD MANJE!