SAVREMENI PRISTUP U HIRURGIJI PROSTATE: Dr Ilija Kalčev - Cilj da se operacija izvrši pre nego što pacijent stigne do katetera

Promo

04. 07. 2024. u 10:00

DR Ilija Kalčev, dr med. – urolog u Laser Medu, govori o savremenom pristupu u hirurgiji prostate.

САВРЕМЕНИ ПРИСТУП У ХИРУРГИЈИ ПРОСТАТЕ: Др Илија Калчев - Циљ да се операција изврши пре него што пацијент стигне до катетера

Foto: Promo

Doktore Kalčev, već 15 godina se bavite laserskom hirurgijom prostate. Koje su njene prednosti?

Laserska hirurgija prostate je novi pravac koji se neprestano razvija. Tokom poslednjih 20 godina uveden je veliki broj lasera sa različitim parametrima. Istovremeno, otklonjeni su i nedostaci prvih laserskih sistema – prvenstveno u pogledu snage i preciznosti. Srećan sam što u svojoj praksi mogu da ponudim pacijentima najbolju tehnologiju – Tulijum od 200 vati koji ima najbolje pokazatelje.

Beskrvna operacija je ono što interesuje i lekara i pacijenta. Laser omogućava da operacija protiče uz minimalan, gotovo nikakav gubitak krvi, uz kratko vreme operacije i minimalan boravak u bolnici. Danas operišemo pacijente koji nekada nisu mogli ni pomišljati na operaciju. Posebno oni koji imaju pridružena oboljenja. Sada možemo operisati sve pacijente bez potrebe za ikakvom selekcijom. Laserska tehnologija se može primeniti na bilo koji obim prostate, bez obzira na prateće bolesti.

Kada je potrebno da se muškarci konsultuju sa urologom?

Konsultacije treba obaviti blagovremeno, u vidu godišnjih preventivnih pregleda uz praćenje tumor markera PSA. Svaki muškarac mora da stekne tu naviku nakon 45-50 godine, zato što sada rizici od oboljenja prostate nastupaju znatno ranije. Urinarni i seksualni poremećaji su prvi znaci oboljenja prostate.

U početku se primenjuje terapija lekovima. Važno je napomenuti da lekovi ne leče stanje, već samo ublažavaju tegobe. Za to vreme prostata nastavlja da raste, što otežava mokrenje i dolazi do zadržavanja urina u mokraćnoj bešici. Upravo u tome i jeste uloga prevencije – da se odredi odgovarajući momenat u kome će se izvršiti operacija prostate i sprečiti plasiranje katetera.

Zašto mnogi muškarci stižu do katetera?

Prvo, zbog nedostatka kontrolnih pregleda kod urologa i neupućenosti u svoje zdravstveno stanje. Drugo, zbog njihovog psihološkog stava da sačekaju još malo. Treće, često je prostata izuzetno velika i u kombinaciji je sa drugim oboljenjima, te se ovaj tip muškaraca doživljava kao rizična grupa i ne planira se za operaciju. Tulijum laserom od 200 vati uspešno uklanjamo već postavljeni kateter i muškarac ponovo živi normalnim i ispunjenim životom.

Kako protiče sama operacija?

Tulijum laser je napravljen zahvaljujući hemijskom elementu tulijum – proizvodi talas koji je po fizičkim svojstvima najpogodniji za operacije u vodenoj sredini. Najvažnija stvar tokom operacije je nizak stepen prodiranja – 0,2mm, jer se radi u oblastima sa veoma osetljivim strukturama – sfinkterom i mokraćnom bešikom. Laser prolazi kroz njih kao svetlosni skalpel i brzo uklanja tkivo prostate. Operacija traje oko sat i po vremena. Pacijent je svestan, radi se u spinalnoj anesteziji, koja je bezbedna i sigurna za pacijenta.

Kakvi su dugoročni rezultati?

Brz postoperativni oporavak, muškarcu se vraća normalno mokrenje, bez recidiva tkiva prostate. Laserska hirurgija nije daleka budućnost, to je naša sadašnjost.

Tehnologija je dostupna specijalistima Laser Meda u sve 4 filijale u Srbiji i Bugarskoj.

U LASER MED-u Beograd PO CENI KONSULTACIJE radi se KOMPLETAN PREGLED PROSTATE, koji obuhvata: konsultaciju sa urologom, merenje obima prostate, merenje rezidualnog urina, tumorski marker PSA.

LASER MED - 4 filijale u Srbiji i Bugarskoj, prvoklasna tehnika i jedanaestogodišnje iskustvo u laserskoj hirurgiji prostate.

tel. 011 7 357 357

mob. 069 5 357 357

www.lasermed.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!