UPOZORENJE DERMATOLOGA: Na ojed i osipe zbog vrućina, kaleme se bakterije i gljivice

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

15. 07. 2024. u 07:00

OJED pazuha, dojki, prepona i ostalih delova tela usled visokih spoljnih temperatura, pogotovo kod osoba sa viškom kilograma, veoma je čest tokom letnjih meseci.

УПОЗОРЕЊЕ ДЕРМАТОЛОГА: На ојед и осипе због врућина,  калеме се бактерије и гљивице

Foto Shutterstock

 Ovako iziritirana koža sklona je bakterijskim i gljivičnim infekcijama, pa ako se ojedanje ne spreči mogu da nastanu veći problemi.

Dermatovenerolog dr Lana Ćirković kaže da je osnova za sprečavanje ojeda redovno tuširanje i izbor odeće od prirodnih materijala:

- Bitno je da odeća bude lagana, da ne steže, da koža može da diše i da se u njoj ne znoji previše. Osim toga, postoji puno preparata koji sprečavaju ojed tako što na koži prave barijeru od znoja i od urina ili bilo čega što može da dospe na kožu. Savet za izbor nekog od ovih preparata može da se kao i informacija koji su za svakodnevnu, a koji za povremenu upotrebu.

Tokom leta česta je i pojava osipa.

Keratoze

ČEST dermatološki problem koji se ispoljava tokom leta je i pojava keratoza na koži.

- Obilno znojenje, pogotovo u pregibima kože može da bude podloga za stvarnje keratoza - kaže dr Lana Ćirković. - Ove promene na koži trebalo bi uklanjati tečnim azotom tokom jeseni, ali samo iz estetskog razloga, jer one nemaju potencijal da postanu maligne.

- Postoje brojni osipi usled virusnih infekcija - kaže dr Ćirković. - Ovaj problem sa kožom može da se javi i kod najmlađih ukoliko ih roditelji previše utopljavaju oblačenjem. Takođe, ima i osipa koji se javljaju usled ujeda insekata, kao i oni koji se javljaju usled nedogovarajuće kozmetike, koja ima puno ulja na primer.

Vrlo često ojedi i osipi, pogotovo ako se raščešu, mogu da se udruže sa gljivičnim i bakterijskim infekcijama.

Bebe osetljivije

Bebe, kod kojih se često javlja osip zbog pelena, podložne su osipu i zbog vrućine. Osip od vrućine javlja se kada beba provodi mnogo vremena na suncu, jer se tada znoji više. Bebama ne prijaju velike vrućine i zato se neretko događa da se pojavi osip. On se lako uočava - male crvene bubuljice ili plikovi, dok se ojed pojavljuje na mestima gde se beba najviše znoji - prevoji ruku i nogu, ispod pazuha, na vratu, ponekad iza ušiju.

- Od ovih infekcija često pate osobe sa dijabetesom - ističe naša sagovornica. - Čim se na koži pojavi crvenilo koje svrbi, uz pojavu sitnih gnojanica, ili prstenasta crvenila su jasan znak gljivične infekcije, dok bakterijska infekcija može da se prepozna po, takođe, gnojnicama, krustastim krasticama koje vlaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!