JEDNOSTAVNE, A EFIKASNE: Vežbama pobedite bol ukolenu

I. K.

14. 07. 2024. u 14:00

BOL u kolenu, posle bola u leđima i vratu, jedna je od najčešćih lokomotornih tegoba.

ЈЕДНОСТАВНЕ, А ЕФИКАСНЕ: Вежбама победите бол уколену

Foto Shutterstock

Zavisno od struktura koje su zahvaćene on može da se javlja pri hodu, ali i u mirovanju što značajno otežava život. Veoma je bitno da se postavi precizna dijagnoza uzroka bola u kolenu, a za njegovo ublažavanje i potpunu eliminaciju od suštinskog značja je jačanje mišića nogu i razgibavnost zgloba kolena.

Za eliminaciju bola u kolenu mkogu da budu značajni i steznici koji fiksiraju zglob i koji ga zagrevaju, a pomoć mogu da pruže i sve popularnije kinezi trake, ukoliko znate pravilno da ih zalepite.

Ovom prilikom vam predlažemo nekoliko jednostavnih vežbi koje mogu da pomognu da se ublaži, pa i eliminiše hronični bol u kolenima.

 

Opružanje

Početni položaj je u sedu tako da vam stopala ne dodiruju pod, podižete jednu nogu ispravljenu do visine kukova i držite u tom položaju pet sekundi. Nakon toga polako spustite nogu. Uradite 15 do 20 ponavljanja ove vežbe po nozi u tri serije.

 

Ustajanje

Početni položaj je sedeći sa rukama naslonjenim jedna na drugu, ustajete taman toliko da se odvojite od sedalnog dela, ispružite ruke uvis i zadržite se u tom položaju tri sekunde. Nakon toga sedite opet. Uradite 12 do 15 ponavljanja ove vežbe u tri serije.

Kukovi

Podižete kukove do krajnje granice i tu se zadržavate tri sekunde. Nakon toga polako se spuštate nazad. Uradite ovu vežbu 20-25 ponavljanja u dve serije.

 

Podizanje

Početni položaj je u sedećem stavu sa jednom nogom savijenom a drugom opruženom, trup je blago zabačen unazad. Nogu koja je opružena sporo podižemo do ugla od 45 stepeni nakon čega polako spuštamo nazad. Uradite ovu vežbu 15 do 20 ponavljanja po nozi u dve serije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)