ČUVAJU VIDI, ŠTITE KOŽU I KOSTI: Kasije - Zdravlje na tanjiru

I. K.

13. 07. 2024. u 07:00

ISKORISTITE sezonu obilja domaćeg voća i poboljšajte stanje organizma.

ЧУВАЈУ ВИДИ, ШТИТЕ КОЖУ И КОСТИ: Касије - Здравље на тањиру

Foto Shutterstock

Dobar izbor su kajsije, koje sadrže velike količine vitamina A, imaju jaka antioksidativna svojstva, poboljšavaju probavu, čvrstinu kostiju, štite kožu od sunca i snižavaju krvni pritisak.

Vitamin A je značajan za održavanje zdravlja vida, kože i sluznica. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, koji može da doprinese razvoju raznih bolesti.

Kajsije obiluju vlaknima ključnim za zdravu probavu. Poznato je da su vlakna od suštinskog značaja u procesu regulacije crevne peristaltike, jer olakšavaju probavni proces i sprečavaju probleme poput zatvora.

Zahvaljujući visokom udelu vitamina C, kajsije podstiču proizvodnju kolagena ključnog za održavanje elastičnosti i mladolikosti kože. Osim toga, antioksidativna svojstva voća pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete kožu. To je jedan od razloga zbog kojeg treba što više jesti ovo voće kako biste negovali kožu iznutra.

Jačaju imunitet

JAČANjE imuniteta je ključno za održavanje zdravlja i sprečavanje pojave bolesti, a kajsije mogu da pruže potporu našem imunološkom sistemu. Naime, kajsije su bogate vitaminom C, koji je poznat po svojoj ulozi u jačanju imuniteta.

Kajsija sadrži i kalcijum, koji je esencijalan za izgradnju i održavanje jakih kostiju. Osim toga, sadrže i druge minerale poput kalijuma i gvožđa, koji takođe igraju važnu ulogu u zdravlju kostiju. Redovno konzumiranje može da pomogne u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.

Ako imate problema s zadržavanjem tečnosti u telu, kajsije mogu da deluju kao prirodni diuretik. Kajsija podstiče izlučivanje viška tečnosti iz tela i tako pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu sprečavajući natečenost. Ovo je naročito korisno za ljude koji se bore s edemom ili visokim krvnim pritiskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija