KAD TALASI VRUĆINE "UDARAJU" TOKOM LETA: Četiri načina da ublažite valunge

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

17. 07. 2024. u 19:00

IZNENADNI toplotni talasi, poznatiji kao valunzi najčešći su simptom perimenopauze i menopauze.

КАД ТАЛАСИ ВРУЋИНЕ УДАРАЈУ ТОКОМ ЛЕТА: Четири начина да ублажите валунге

Foto Shutterstock

Više od dve trećine žena koje ulaze u ovaj period života imaju ove napade vrućine. Od valunga pate i žene koje prerano ulaze u menopauzu nakon hemoterapije ili operacije uklanjanja jajnika.

Za većinu ovi talasi, koje prati crvenilo lica uzrokuju osećaj bespomoćnosti i neprijatnosti. Ipak, najneprijatniji osećaj je znojenje i lupanje srca, koji nekada mogu da budu veoma izraženi.

Lekari objašnjavaju da napadi vrućine počinju u trenutku kada se krvni sudovi u blizini površine kože prošire da bi se ohladili. Dodatna nevolja je što se valunzi dešavju i tokom noći, a ovi napadi mogu nekada da potraju i oko 10 minuta.

Činjenica je da ne može mnogo toga da se učini da se izbegnu valunzi u perimenopauzi i menopauzi. Ali, izbegavanje okidača koji dovode do njihove češće i dramatičnije pojave je veoma bitno. Zato izbegavajte stres, kofein, alkohol, začinjenu hranu, tesnu odeću, toplotu, pušenje i dim cigareta.

Od pomoći da sprečite ili ublažite valunge mogu da budu i ova četiri saveta:

 

Duboko disanje

Trudite se da ostanite "hladne glave", da budete smireni. U tome može da vam pomogne duboko, sporo disanje. Ponovite šest do osam udisaja u minuti. Vežbajte duboko disanje 15 minuta ujutru, 15 minuta uveče i kada osetite da kreće valung.

 

Izbor odeće

Uvek nosite laganu, širu odeću od prirodnih materijala, najbolje pamučnu. Ne dozvolite da vam se odeća useca, žulja, steže... Ovaj izbor se odnosi i na donji veš, a važno je i da obuća bude udobna i da dozvoljva stopalima dovoljno prostora.

 

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost i određene vrste vežbi mogu da naprave ogromnu razliku u intenzitetu simptoma perimenopauze i menopauze. Dodatni razlog da se fizički aktivirate u ovom životnom dobu je i činjenica da vežbanje takođe pomaže i u smanjenju zdravstvenih rizika nakon menopauze. Vežbajte svakodnevno. Šetnja, plivanje, vožnja biciklom i ples dobar su izbor. U menopauzi žene gube estrogen a jedan od efekata je povećan rizik od osteoporoze. Vežbe snage mogu da umanje ovaj rizik. Takođe, od pomoći su u održavanju metaboličkog zdravlja, što znači manji rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Nadoknada hormona

Ukoliko sa napadima vrućine ne uspevate da se izborite ni na jedan način, važno je da se obratite lekaru koji može da propiše hormonsku terapiju. Pored hormonske postoje i drugi vrste terapije, odnosno lekova koji pomažu kod valunga. Ali bilo koju terapiju, uključujući i vitaminsku ne uzimajte dok se ne konsultujete sa lekarom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!