UPOZORENJE LEKARA: Čuvajte se toplotnog udara, evo kako da se zaštitite i šta da uradite ako nekome pozli

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

16. 07. 2024. u 11:00

VISOKA telesna temperatura, suva, crvena i vruća koža, ubrzan srčani rad, glavobolja, vrtoglavica, mučnina , a u najtežim slučajevima dezorjentacija i gubitk svesti, znaci su toplotnog udara.

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Чувајте се топлотног удара, ево како да се заштитите и шта да урадите ако некоме позли

Foto: Shutterstock

Reč je ozbiljnom stanju koje može da ugrozi život, a nastaje kada telo usled prekomerne toplpte iz okoline ne može da reguliše svoju temperaturu. U ovakvim situacijama najvažnije je pomoći osobi koja je doživela toplotni udar. Na ovoj tropskoj vrućini koja traje već dugo, ovakve situacije nisu retke.

Doktor Marina Ostojić, internista kardiolog kaže da osobu sa toplotnim udarom odmah treba premestiti u hladovinu ili klimatizovanu prostoriju, staviti joj hladne obloge i rasladiti celo telo.

U međuvremenu, dok se čeka ekipa hitne pomoći, osobi sa toplotnim udarom bi trebalo davati po par gutljaja vode ako je u svesnom stanju.

Doktorka Ostojić kaže da tokom letnjih vrućina, toplotni udar obično pogađa starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima, ali se može desiti i mladim, zdravim osobama koje se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću pri visokim temperaturama:

- Ipak, pacijentima obolelim od kardiovaskularnih bolesti toplotni udar predstavlja najveću pretnju. Kardiovaskularni sistem ima ključnu ulogu u održavanju termoregulacije tela zbog čega osobe sa srčanim bolestima mogu biti podložnije toplotnom udaru. Mnogi lekovi za srčane bolesti, poput beta-blokatora, mogu smanjiti sposobnost tela da se znoji, čime se otežava hlađenje tela dok oštećenje krvnih sudova i smanjena cirkulacija mogu otežati transport toplote iz centralnih delova tela prema koži, koja se može osloboditi putem znojenja. Takođe, lekovi kao što su diuretici, mogu povećati rizik od dehidracije, što dodatno povećava rizik od toplotnog udara.

Tokom toplih dana osobe sa kardiovaskularnim bolestima trebalo bi da izbegavaju intenzivnu fizičku aktivnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)