ASPIRIN IZ PRIRODE: Kupine - Štite od malokrvnosti, tromboze, jačaju imuni sistem, a evo kako da ih koristite

I. K.

24. 07. 2024. u 12:00

ZA kupinu bi moglo da se kaže da je pravo blago prirode.

АСПИРИН ИЗ ПРИРОДЕ: Купине - Штите од малокрвности, тромбозе, јачају имуни систем, а ево како да их користите

Foto Shutterstock

Osim što je dragoceno osveženje u ovim vrelim danima, ova bobičasta voćka štiti organizam od malokrvnosti, tromboze, jača imuni sistem...

Kupinu sa razlogom nazivaju "prirodan aspirin", jer obiluje salicilnom kiselinom. Osim što uspešno sprečava formiranje trombova, ova kiselina koristi se i za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protivupalno, pa je kupina uvek bolji izbor od lekova.

Na primer, kada dođe do glavobolje, možete pomoći sebi tako što ćete jesti kupine. Ovo voće, takođe, štiti vid i jača imunološki sistem.

Kupine su i moćan antioksidans, pa tako smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Čaj od listova

LISTOVI kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju i za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine savetuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja, za ispiranje upaljenog grla i za lečenje upala usne duplje i desni. Dve kašike lista kupine prelijte sa tri decilitra ključale vode, posle 15 minuta procedite i pijte, u slučaju akutne prehlade i dijareje tri puta dnevno.

Antioksidansi iz kupina učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju staranje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, utiču na usporavanje neuroloških bolesti.

Vino od kupina odavno je cenjeno i dokazano kao lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i dosta vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!