OD RASHLAĐIVANJA - LETNJA PREHLADA: Lekari o čestim bolestima tokom najtoplijeg godišnjeg doba

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

31. 07. 2024. u 10:00

IAKO se tokom leta ne očekuje prehlada, ona je za mnoge realnost ovih dana.

ОД РАСХЛАЂИВАЊА - ЛЕТЊА ПРЕХЛАДА: Лекари о честим болестима током најтоплијег годишњег доба

Foto Shutterstock

Upala grla, curenje nosa, problemi sa sinusima i stomakom samo su neki od simptoma zbog kojih se traži pomoć lekara nakon vrelih letnjih dana.

Doktor Miloš Tomić, iz Doma zdravlja "Vladimir Godić" u Varvarinu, kaže da je letnja prehlada stanje slično "običnoj" prehladi, a javlja se najčešće nakon umora koji nastaje posle teškog fizičkog rada, iscrpljivanja organizma na visokoj spoljašnjoj temperaturi i neadekvatne rehidratacije.

- Nastanku letnje prehlade pogoduju kontakt sa znojem drugih osoba i unos ledenih napitaka - kaže dr Tomić. - Naročito čest uzrok je neracionalna upotreba klima-uređaja, čija primena pravi ogromne temperaturne razlike i više od 20 stepeni Celzijusovih u odnosu na spoljašnju temperaturu. Takvo rashlađivanje ne prija ni zdravim osobama, pogotovo ne hronično obolelim i starim.

Doktor Tomić posebno ističe još jedan uzrok letnje prehlade koji je manje poznat:

- Reč je o hloraminu odnosno mešavini hlora i prljavštine, sa kojim možemo da dođemo u kontakt prilikom kupanja u bazenu.

Ne odmah antibiotici

BEZ obzira na to što i prehlada može da obori u krevet ne bi trebalo da se posegne za antibiotikom.

- Nikako ne bi trebalo koristiti antibiotsku terapiju po sopstvenom nahođenju - kaže dr Miloš Tomić. - Prvi razlog je što antibiotik ne deluje na viruse, a drugi je taj što neracionalnom upotrebom dolazi do rezistencije bakterija na antibiotik. Dakle, kada nam oni stvarno budu bili potrebni, neće delovati.

Letnje prehlade uglavnom uzrokuju virusi.

- Većina pripada enterovirusima koji opstaju na visokim temperaturama u ovom periodu i uglavnom izazivaju gastrointestinalne tegobe poput mučnine, povraćanja, prolivastih stolica, bolova u mišićima i kostima, umora i povišene temperature - kaže naš sagovornik. - Nije retka ni pojava respiratornih tegoba u vidu bola, otoka i crvenila grla, kijanja, kašlja. Ipak, iako je u većini slučajeva uzrok virusna infekcija ne znači da ne može da dođe i do komplikacija u vidu bakterijske superinfekcije pošto već postoji oslabljena odbrambena snaga organizma.

U slučaju pojave tegoba koje prate letnje prehlade, dr Tomić kaže da ne postoji specifično lečenje:

- Terapija je uglavnom simptomatska i svodi se na nadoknadu tečnosti, mirovanje, kao i promenu loših navika. U nastavku lečenja od značaja mogu da budu vitaminski preparati naročito vitamin C i nesteroidni antiinflamatorni lekovi, nazalni dekongestivi i slično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića