IMATE SVRAB I PROMENE NA KOŽI: Savet lekara - Proverite funkciju štitaste žlezde

Novosti online

01. 09. 2024. u 07:00

KADA štitasta žlezda ne funkcioniše kako treba, moguće su promene na koži kao što su svrab, suvoća i diskoloracija (depigmentacija).

ИМАТЕ СВРАБ И ПРОМЕНЕ НА КОЖИ: Савет лекара - Проверите функцију штитасте жлезде

Foto Shutterstock

Autoimuni poremećaji poput Grejvsove i Hašimotove bolesti takođe su često su povezani sa svrabom kože.

 

Promene na koži, štitasta žlezda i moguća veza sa psorijazom: Kada svrab prati hipertireozu

Poremećaji rada štitaste žlezde takođe mogu da uzrokuju povećano ili smanjeno znojenje, što pod određenim uslovima može dovesti do pojačanog svraba. Hipertireoza, stanje u kojem štitasta žlezda proizvodi prekomernu količinu tiroidnih hormona, daje svrab kao jedan od simptoma. Međutim, prema starijim istraživanjima, ne ispoljavaju ga sve osobe sa hipertireozom.

Foto Shutterstock

Kada se simptomi ispolje, najčešće su to opšti svrab po celom telu ili formacije izdgnutog i svrbljivog osipa ntaloženog u pregibima kože. Druge promene na koži koje mogu pratiti hipertireoidizam uključuju toplu (blago „upaljenu“), diskolorisanu kožu i prekomerno znojenje. Kada se znoj osuši, može da izazove novi svrab zbog toplote.

Neka istraživanja sugerišu da ljudi sa psorijazom mogu imati veću verovatnoću da razviju poremećaje štitaste žlezde. Međutim, veza nije potvrđena jer je potrebno više istraživanja.

Svrab i hipotireoza: Šta kada štitasta žlezda proizvodi manje tiroidnih hormona

Hipotireoza nastaje kada štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Može uzrokovati suvu kožu, koja je svrbljiva i izaziva neprijatnost. Suva koža često menja teksturu kože iz meke u grubu, što zapravo izaziva svrab. Hipotireoza takođe može biti povezana sa ekcemom craquele, poznatim i kao asteatotični ekcem. Reč je o obliku dermatitisa koji se manifestuje pucanjem kože. Može da se pojavi i u obliku ploča kože razdvojenih diskolorisanim trakama. Takođe, podrazumeva tragove nalik ogrebotinama, a obično počinje na jednoj potkolenici pre nego što se polako proširi na celu kožu obe potkolenice.

Foto: Shutterstock

Svrab kože, Grejvsova i Hašimotova bolest

Jedna od komplikacija Gravesove bolesti je Gravesova dermopatija, koja se manifestuje diskoloracijom i zadebljanjem kože, što takođe izaziva svrab.  Osim svraba kože povezanog sa hipertireoidizmom, Gravesova bolest može uzrokovati i ispupčene, suve oči koje svrbe. To stanje se naziva Gravesova očna bolest.

Pojedina istraživanja sugerišu povezanost između Hašimotove bolesti i hronične urtikarije. Zapravo, u 25 do 30 odsto slučajeva hronične urtikarije koji su proučavani, u krvi je pronađena antitireoidna peroksidaza, karakterističan znak Hašimotove bolesti.

Foto Shutterstock

Kako kontrolisati svrab izazvanim poremećajima funkcije štitaste žlezde

Postoji više promena u načinu života koje pacijenti sa problemima štitaste žlezde mogu da načine kako bi bolje kontrolisali simptome i sprečili pogoršanje kožnih problema. American Academy of Dermatologypredlaže sledeće:

kupanje u mlakoj kupki sa ovsenom kašom
primena topikalnih anestetika sa pramoksinom
upotreba rashlađujućih agenasa sa mentolom ili kalaminom
korišćenje hidratantnih krema bez mirisa
nošenje komotne pamučne odeće
održavanje niže temperature i neutralnog nivoa vlage u prostoru u kome boravimo
smanjenje stresa kada je to moguće
izbegavanje češanja.

Na kraju, rešavanje svraba izazvanog poremećajima štitaste žlezde podrazumeva pre svega pridržavanje propisane terapije od strane lekara.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?