DA ZASPITE "KAO BEBA": Anis – čudotvorna biljka sa brojnim lekovitim svojstvima

Novosti online

09. 09. 2024. u 07:15

U NARODNOJ medicini mnogih zemalja odavno su poznata blagotvorna dejstva anisa i slatkog kumina.

ДА ЗАСПИТЕ КАО БЕБА: Анис – чудотворна биљка са бројним лековитим својствима

Foto: Free Images Pixabay

Pored upotrebe u narodnoj medicini, široku upotrebu imaju i u prehrambenoj industriji.

Eterično ulje od anisa

Anis je bogat lekovitim sastojcima, a najčešće se koristi u koncentrovanom obliku, kroz eterično ulje. Koristi se kod stanja anksioznosti, besa, stresa i depresije. Redovnom upotrebom može olakšati simptome artritisa i reume.

Od davnina se koristi kao sredstvo za smanjivanje apetita i moćan je saveznik žena u borbi sa celulitom.

Nikada se ne nanosi direktno na kožu, već razblaženo sa nekim biljnim uljem, kao na primer bademovim ili kokosovim. Zbog blagotvornog dejstva na kožu, čest je sastojak kupki, šampona i pilinga za telo. Iako je delotvorno, ne preporučuje se upotreba ovog eteričnog ulja kod dece, trudnica i dojilja. Takođe je savet da ga ne držite izloženog svetlosti i vazduhu, jer na taj način gubi važan sastojak anetol.

Anis se godinama koristi kao prirodni lek za brojne probavne smetnje. Poboljšava funkcije varenja i obezbeđuje nesmetano funkcionisanje organa za varenje. Ukoliko patite od mučnine ili povraćanja možete rešiti problem upotrebom slatkog kumina.

Foto: Free Images Pixabay

Takođe, uspešno rešava probleme dijareje, bola u stomaku, problema sa gasovima i upale želudačne sluznice. Povećava sekreciju pljuvačnih žlezda i na taj način uspešno otklanja zubni plak.Poseduje i antibakterisjko dejstvo, pa je efikasan u uništavanju bakterija koje izazivaju karijes. Otkriveno je i povoljno dejstvo na želudac, tako što smanjuje kiselost želudačnog soka. Efikasan je i kod hronične opstipacije, pa olakšava pražnjenje creva.

Ukoliko imate problema sa pankreasom i jetrom, možete koristiti ovu biljku i olakšati tegobe. Čaj od slatkog kumina možete koristiti ukoliko patite od gastritisa, nadutosti ili ako imate lenja creva.

Za spavanje, kod astme, neredovnih menstruacija...

Ulje ove biljke povoljno utiče na centralni nervni sistem, jača srce i želudac, ali i pospešuje cirkulaciju. Povoljno utiče i na ženske hormone, pa se koristi kod neredovnih menstruacija. Sadrže ga i brojne čajne mešavine, koje se koriste u lečenju kašlja i astme.

Pospešuje lučenje mleka, pa se preporučuje trudnicama. Ukoliko imate problema sa nesanicom, počnite da koristite anis i brzo ćete osetiti njegovo blagotvorno dejstvo.

(savetilekara)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji