UPOZORENJE LEKARA: Previše slano šteti i želucu, znate li koliko je dovoljno?
NUTRICIONISTI iz Centra za javno zdravlje na Univerzitetu u Beču otkrili su da ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva koji često dodaju so u svoje obroke imaju 41 odsto veću verovatnoću da obole od raka želuca u poređenju s onima koji štedljivo sole jelo.
Foto Shutterstock
Prethodna istraživanja u Kini, Japanu i Koreji takođe su istakla da postoji veza između slane hrane i raka želuca, ali ovo je jedno od prvih istraživanja koje pokazuje ovu vezu kod zapadnjaka.
Istraživanja su dodala da višak soli može oštetiti omotač želuca, uzrokujući oštećenje tkiva i potencijalno kancerogene mutacije.
Za mnoge ljude količina soli koju bi trebalo da unose može biti iznenađenje. Američka Agencija za hranu i lekove preporučuje da ne unosite više od 2.300 mg natrijuma dnevno - što je otprilike jedna čajna kašičica kuhinjske soli.
Preporučujemo
DA ZASPITE "KAO BEBA": Anis – čudotvorna biljka sa brojnim lekovitim svojstvima
09. 09. 2024. u 07:15
PREMINUO SLAVNI GLUMAC: Vest potvrdila državna agencija, bio je miljenik mnogih generacija
GLUMAC Homajun Eršadi preminuo je u 78. godini nakon borbe sa rakom.
12. 11. 2025. u 16:25
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
PERSONA NON GRATA: "Tijana, šta će Tompson na tvom koncertu?"
"Pa, nikad se ne zna..."
12. 11. 2025. u 11:04
Komentari (0)