NOVI SAD SUTRA I U SUBOTU DOMAĆIN ČETVRTOG SRPSKOG SENOLOŠKOG KONGRESA: Razmena znanja i iskustava put ka boljem lečenju raka dojke

Z. GRUMIĆ

26. 09. 2024. u 13:21

KARCINOM dojke je i u Srbiji najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena, što potvrđuje i podatak o tome da u prethodnom petogodišnjem periodu prosečno svake godine bude registrovano oko 4.500 novoobolelih. Proteklih pet godina su, takođe u proseku, od karcinoma dojke umrle 1.723 žene.

НОВИ САД СУТРА И У СУБОТУ ДОМАЋИН ЧЕТВРТОГ СРПСКОГ СЕНОЛОШКОГ КОНГРЕСА: Размена знања и искустава пут ка бољем лечењу рака дојке

Privatna arhiva

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je 2020. godine registrovano 4.368 novoobolelih i 1.782 umrle žene od raka dojke. Stopa obolevanja od tog karcinoma iznosila je 64,5 na 100.000 a stopa umiranja 20,3 na 100.000 žena u Srbiji.

- Uprkos varijacijacijama u stopama incidencije i mortaliteta, u poslednjih pet godina registruje se blago smanjenje stopa obolevanja i umiranja od raka dojke kod žena - ističe za „Novosti“ dr Dragana Đilas, predsednica Senološkog udruženja Srbije (SUS), najavljujući Četvrti srpski senološki kongres koji će biti održan u Novom Sadu 27. i 28. septembra.

Ona napominje da se žene u Srbiji, prema procenama Globalne inicijative za karcinom dojke Svetske zdravstvene organizacije (WHO Global Breast Cancer Initiative), nalaze u srednjem riziku obolevanja i visokom riziku od umiranja od te maligne lokalizacije.

Rak dojke se češće javlja posle 40. godine života ali najviše uzrasno-specifične stope obolevanja su u proseku registrovane u uzrastu od 65. do 74. godine.

O toj temi raspravljaće vodeći medicinski stručnjaci iz regiona, istraživači i predstavnici pacijenata na predstojećem dvodnevnom skupu u sali Rektorata novosadskog Univerziteta.

- Ovaj kongres nije samo prilika za stručno usavršavanje, već i za razmenu iskustava sa pacijentima, čime gradimo zajednički put ka boljem razumevanju i lečenju karcinoma dojke – kaže doktorka Đilas, koja je predsednica Organizacionog odbora senološkog kongresa.

Biće to jedinstvena prilika i za razmenu najnovijih saznanja u lečenju, dijagnostici i podršci obolelima, napominje ona i dodaje da se očekuje učešće više od 150 lekara iz naše zemlje i regiona a predavači su iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Nemačke.

Pored onkologa, hirurga, radiologa, patologa i stručnjaka drugih grana medicine ovaj važan događaj okupiće i predstavnike udruženja pacijenata lečenih od karcinoma dojke. - Cilj kongresa je osnaživanje saradnje između zdravstvenih profesionalaca i pacijenata, s naglaskom na unapređenje terapija, brige i kvaliteta života obolelih – objašnjava doktorka Đilas.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji