MUČE VAS NADUTOST I GASOVI? Uz ovu ishranu rešićete se tih problema (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

06. 10. 2024. u 07:00

NADUTOST je čest simptom, naručito nakon 50. godine života. Ovo stanje koje često prate i gasovi može da uzrokuje neprijatnosti u svakodnevnom funkcionisanju. Zato je važno da se prepoznaju uzroci koji do nadutosti dovode.

МУЧЕ ВАС НАДУТОСТ И ГАСОВИ? Уз ову исхрану решићете се тих проблема (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, postoje dva osnovna uzroka nadutosti i prisustva gasova u crevima - gutanje vazduha i gasovi koje stvaraju bakterije normalne crevne flore. Kako objašnjavaju, normalno je da prilikom gutanja hrane i tečnosti, takođe progutamo i male količine vazduha. Međutim, prebrzo gutanje hrane i tečnosti, žvakanje žvaka ili pušenje cigareta dovodi do gutanja znatno veće količine vazduha, a samim tim i do nadutosti, učestalog podrigivanja ili ispuštanja gasova.

Prilikom varenja hrane koja sadrži određene ugljene hidrate normalna bakterijska flora creva stvara i nusprodukte u vidu gasova, zbog čega takvu hranu treba izbegavati. Nadutost se može javiti i u okviru nekih oboljenja, kao što su intolerancija na laktozu, sindrom nervoznog creva, celijačna bolest i neke druge retke bolesti.

Da biste se uspešno rešili nadutosti najvažnije je da se zdravo hranite, jedete češće ali manje obroke, polako gutata i izbegavate hranu koja izaziva nadutost - prženo i pohovano meso, hleb, burek, pite i gibanice, kuvani kupus, grašak, pasulj, svež krastavac, slatkiši.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv nadutosti za radnu nedelju:

 

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: ovsene pahuljice koje su natopljene prethodne noći sa jogurtom, jednom bananom i nekoliko pečenih badema

Užina: pločice od ekspandiranog pirinča

Ručak: bareno pileće meso udistano u sos od pavlake za kuvanje sa začinima, salata od svežeg kupusa

Užina: banana

Večera: tortilja sa mesom i povrćem

Foto Shutterstock

Utorak

Doručak: grčki jogurt sa šoljom bobičastog voća i 1/2 šolje badema

Užina: banana

Ručak: punjene tikvice i hleb od pšeničnih klica

Užina: salata od sira i barenog spanaća

Večera: sardina oceđena od ulja sa hlebom od pšeničnih klica

Foto Shutterstock

Sreda

Doručak: kajgana sa spanaćem, paprikama i origanom

Užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova

Ručak: paprike punjene šampinjonima i kinoom

Užina: grožđe

Večera: čorba od krompira

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: palenta sa kiselim mlekom

Užina: šolja malina

Ručak: musaka sa krompirom i junećim mesom

Užina: banana

Večera: paradajz čorba s pirinčem

Foto Shutterstock

Petak

Doručak: barena jaja i grčki jogurt

Užina: pomorandža

Ručak: krem - čorba od mesa i krompira i salata od celera

Užina: pečena bundeva

Večera: salata od barene piletine i povrća po izboru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PRENEO SAM NA NJU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: Kalašture mi čuvale decu

"PRENEO SAM NA NjU POGUBAN VIRUS, UČINIO JE NESREĆNOM: Zahar o razvodu i današnjim odnosima sa Gocom: "Kalašture mi čuvale decu"

KOMPOZITOR Milutin Popović Zahar iza sebe ima brojne hitove, ali i priče koje je sada rešio da ispriča javno. Zahar je oduvek težio i sanjao da postane nešto što njegovi roditelji kao prosvetni radnici nisu bili. Doživeo je veliku slavu, a u iskrenoj ispovesti ispričao je kroz šta je sve prolazio, ali i sa kakvim se ljudima susretao kroz posao koji mu je mnogo i doneo i odneo.

01. 06. 2025. u 17:39

Komentari (0)

HAOS! Karlo Anćeloti uopšte nije selektor Brazila?! Za sve kriv lažni fudbalski menadžer!