"PROMOVIŠEMO ZDRAVLJE, OJAČAJMO ŽENE": Simpozijum posvećen zdravlju žena

Novosti online

02. 10. 2024. u 12:55

PROMOVIŠEMO zdravlje, ojačajmo žene - ovogodišnji je moto simpozijuma SERBIS 2024, koji je okupio predstavnike SANU, Medicinskih fakulteta, zdravstvenih institucija, inostrane predavače, dijagnostičke i farmaceutske kompanije, kao i više od 1.400 učesnika, lekara i medicinskih biohemičara, koji dele viziju unapređivanja kvaliteta zdravstvene zaštite i osiguranja opšte dobrobiti i zdravlja žena.

ПРОМОВИШЕМО ЗДРАВЉЕ, ОЈАЧАЈМО ЖЕНЕ: Симпозијум посвећен здрављу жена

Foto: SERBIS 2024

SERBIS (Serbian Biomarker Symposium) već dugi niz godina ima za cilj da poveže klinička znanja i laboratorijsku praksu, sa posebnim osvrtom na ulogu savremene laboratorijske dijagnostike i implementaciju najsavremenijih tehnologija koje mogu da pomognu kliničarima u donošenju odluka vazanih za dijagnostiku i lečenje pacijenata.

Prvi deo simpozijuma bio je posvećen kreiranju kulture važnosti prevencije, programima

skrininga žena, pozivu na aktivno učešće u borbi protiv depresije i glavnim ciljevima za održanje reproduktivnog zdravlja žena. Drugi deo skupa je bio posvećen najučestalijim
bolestima kod žena koje utiču na njihov kvalitet života (kancer, osteoporoza, autoimunska oboljenja, inflamatorne bolesti creva, anemija, trombofilija, alkoholna bolest jetre, itd.), sa posebnim akcentom na kardiovaskularne bolesti. Veoma značajan segment programa bio je posvećen značaju primene personalizovane medicine danas, izazovima u kliničkoj implementaciji farmakogenomike i mogućnostima primene integrisanih bioinformatičkih alata i veštačke inteligencije u ovoj oblasti.

Otvarajući simpozijum, prof. dr Sanja Stanković, osnivač SERBIS-a, rukovodilac Centra za medicinsku biohemiju UKC Srbije, istakla je da zdravlje žena nije samo lično pitanje, već da je društvena potreba koja utiče na porodice, zajednice i ekonomije, ali i kolektivna snaga koja može doneti prosperitet i jednakost.

- Obezbeđivanjem pristupa resursima, stimulisanjem rodne ravnopravnosti i rešavanjem
zdravstvenih izazova, osnažujemo žene da ostvare svoj puni potencijal, aktivno učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti i inspirišu promene u svojim zajednicama. Tokom dva dana
konferencije ponudili smo inovativne pristupe u stvaranju okruženja koje daje prioritet
zdravlju žena i pomoći u identifikaciji konkretnih koraka koje mogu da preduzmu kako bi
postigle značajne promene. Hajde da učinimo ovaj trenutak početkom nečeg velikog!

Edukacijom osnažimo žene i inspirišimo promene u njihovim zajednicama – rekla je prof. dr Stanković.

Jedan segment simpozijuma je bio posvećen i prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod
žena. Kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, sa 51 hiljadom umrlih u 2022. godini. Stopa mortaliteta od kardiovaskularnih oboljenja je veća kod žena u odnosu na muškarce.

- Poznato je da je povišena koncentracija LDL holesterola u plazmi dominantan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Značajan broj kliničkih ispitivanja pokazao je da je upotreba lekova za sniženje LDL - holesterola korisna u smislu prevencije neželjenih kardiovaskularnih događaja. Osnovna uloga kliničko - biohemijskih laboratorija u dijagnostici i praćenju terapije dislipidemije zahteva haromonizaciju svih faza laboratorijskog procesa (preanalitička, analitička i postanalitička faza) u interesu pacijenta. Veliki broj međunarodnih vodiča preporučuje izdavanje vrednosti LDL i non-HDL holesterola u laboratorijskom izveštaju, zajedno sa terapijskim ciljnim vrednostima, definisanim prema kategorijama kardiovaskularnog rizika, izdavanje poželjnih vrednostima za ostale parametre u sklopu određivanja lipidnog statusa, kao i izdavanje kritičnih vrednosti kliničarima - istakla je prof. dr Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)