KAFA KAO PROBIOTIK? Zanimljivi rezultati istraživanja

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 01. 2025. u 07:00

PREMA nedavnim istraživanjima, oni koji piju kafu konstantno imaju do osam puta više specifičnih crevnih bakterija od onih koji je ne piju.

КАФА КАО ПРОБИОТИК? Занимљиви резултати истраживања

Foto Shutterstock

Istraživači mogu da identifikuju one koji piju kafu sa tačnošću od 95 procenata samo na osnovu ispitivanja njihovih crevnih bakterija, s obzirom na jedinstveni uticaj kafe na creva.

Najnovija studija istraživača sa Odeljenja CIBIO na Univerzitetu Trento u Italiji i Univerziteta Harvard, objavljena u Nature Microbiology u novembru, otkrila je snažnu povezanost između konzumiranja kafe i nivoa bakterije L.asaccharolyticus, pri čemu su oni koji piju kafu imali oko pet do osam puta veći nivo ove bakterije od onih koji je ne piju.

Ovaj trend bio je globalno dosledan, otkrivajući da su u regionima gde se pije kafa, kao što su Luksemburg, Danska i Švedska, prisutni visoki nivoi L. asaccharolyticus.

Nasuprot tome, gotovo da je odsutan u zemljama poput Kine, Argentine i Indije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MOGLO BI UMRETI 4.500 LJUDI Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi

JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.

01. 07. 2025. u 11:45

Komentari (0)

VEČERI TEATRA U SRCU GRADA: Završen prvi MozzART pozorišni festival