ŠARENO U TANJIRU ZA JAČI IMUNITET: Grip i prehlada ne posustaju, pomozite svom telu uz ove narinice

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

18. 02. 2025. u 06:45

OSNAŽIVANjE imuniteta, naročito u sezoni prehlada i gripa, poželjno je da bi pomogli organizmu. Da bi to učinili, trebalo bi da znate da nema suplementa ili preparata koji je u jačanju odbrambenih sposobnosti organizma bolji od raznovrsne i zdrave ishrane.

ШАРЕНО У ТАЊИРУ ЗА ЈАЧИ ИМУНИТЕТ: Грип и прехлада не посустају, помозите свом телу уз ове наринице

Foto Shutterstock

Hrana koju jedemo svakog dana ima najveći uticaj na zdravlje i unapred određuje odgovor imuniteta na bilo kakve izazove - bilo da se radi o virusnim infekcijama, sezonskom gripu ili alergijskim reakcijama.

Načela zdrave ishrane podrazumevaju da jedete sve grupe namirnica - od ugljenih hidtara preko masti i proteina do dovoljnog unosa vlakana i vode. Dakle, tu nema velike filozofije. Bitno je samo da u većoj količini unosite one namirnice koje efikasnije od drugih deluju na jačanje imunog sistema.

Evo koje su to namirnice:

Foto Pixabay free images

 Povrće

Povrće je jedna od posebnih grupa namirnica koje možemo da jedemo u velikim količinama da imamo barem dva benefita koja nikada ne izostaju: prvi je taj da se nećemo ugojiti, a drugi je da zbog količine vode i minerala koje unesemo jedenjem povrća - jačamo odbrambeni sistem tela.

Crvena paprika

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svetu, i vrlo se lako gaji. Što je paprika zrelija, viši je nivo dragocenog vitamina i minerala u njenom mesu. Naučno je dokazano da crvena paprika sadrži četiri puta više vitamina C od bilo kog citrusa, a tu su i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida, vitamin A i likopeni koji paprici daju antioksidativnu moć i svrstavaju je u supernamirnice.

Foto Shutterstock

Beli luk

Sigurno vam je neko već rekao da ako želite da ojačate imunitet, uvrstite u svoju ishranu beli luk. Zapravo, nauci su odavno poznata njegova antibakterijska svojstva, pa ga često ga nazivaju i prirodnim antibiotikom. Beli luk se svrstava u prve namirnice za jačanje imuniteta u zimskom periodu, kako bi se organizam odbranio od respiratornih infekcija, prehlade i gripa. Beli luk pomaže imunitet jer sadrži velike količine vitamina C, B6, B6, amino-kiselina, minerala K, Fe, S, J, Ca, P, Se i enzima kao. Oni su neophodni da bismo organizam učinili otpornijim, ali i za dobro raspoloženje.

Foto Shutterstock

Pečurke

Naučne studije potvrđuju da pečurke spadaju u najbolje namirnice za jačanje imuniteta. Tajna blagotvornog dejstva pečuraka je u visokom sadržaju polisaharida i antioksidanasa, koji snažno stimulišu imunološki sistem, štite telo od dejstva "slobodnih radikala" i upala, a pomažu čak i kod stanja kada je imunitet već teško oštećen.

Zeljasto povrće

Zeleno povrće, poput kupusa, brokolija i spanaća, blitve i zelja učiniće mnogo za vaš organizam i imunitet tokom cele godine. Ove namirnice za jačanje imuniteta deluju tako što otpuštaju vitamin C i A, dragocene folate, antioksidanse i biljna vlakna koja su veoma važna za zdrav stomak i pravilno varenje.

Foto: Shutterstock

Ovas

Domaća ovsena kaša odličan je izvor vlakana i super hrana za imunitet, a vrlo lako se može "začiniti" voćem, medom, kakaom i orašastim plodovima, tako da bude ukusan jutarnji obrok.

Foto: Free Images Pixabay

Voće

Samo jedna voćka dnevno dovoljna je da spreči brojne bolesti, prehlade i upale. Tokom zime najpoželjnije je da se jede citrusno voće, ali nikako ne bi trebalo zanemariti ni jabuke i banane i smrznuto bobičasto voće.

Foto Shutterstock

Čajevi

Čajevi za jačanje imuniteta se mogu uvesti kao navika, u svakodnevnu rutinu, a ne tek kada se razbolimo. Zamenite šoljicu kafe nekim od preporučenih čajeva za imunitet i bez bojazni sačekajte bilo koje godišnje doba.

Foto: Free Images Pixabay

Cimet

Cimet obiluje brojnim antioksidansima i fenolima koji su izuzetni borci protiv infekcija. Oni direktno utiču na imunitet pa se cimet koristi i kao napirnica za poboljšanje imunog sistema. Cimet je odličan kao prirodni lek kod mnogih oboljenja. Optimalan je izvor ugljenih hidrata, proteina i dijetetskih vlakana. Obiluje važnim mineralima poput mangana, kalcijuma, gvožđa, bakra i cinka. Sadrži i vitamine C, K, B2 (pirodoksin) i B6 (riboflavin).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA GLEDA I NE VERUJE: Ovako će ubuduće počinjati utakmice u Rusiji