MESO, JAJA, PAHULJICE, VOĆE, ILI SALATA? Koji je doručak najzdraviji - Evo šta kažu stručnjaci

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

24. 03. 2025. u 07:00

IAKO se stručnjaci za ishranu spore oko toga da li je doručak najbitniji obrok u toku dana, činjenica je da određeni broj ljudi oseti glad već par minuta nakon buđenja, a pogotovo oni koji izbegavaju da jedu kako odmiče dan. Za njih je neupitno da im je doručak najbitniji obrok, jer im omogućava neophodnu energiju za predstojeće aktivnosti.

МЕСО, ЈАЈА, ПАХУЉИЦЕ, ВОЋЕ, ИЛИ САЛАТА? Који је доручак најздравији - Ево шта кажу стручњаци

Foto Shutterstock

Ako ste od onih koji mogu da jedu čim otvore oči, znajte da je to sasvim normalno. Ali, nije svaka hrana pogodna za doručak. Stručnjaci iz oblasti ishrane kažu da izbor namirnica za doručak trebalo bi da bude rukovođen energijom koju možemo da iskoristimo iz njih.

Kako objašanjavaju potrebna je odgovarajuća količina proteina ili vlakana da bismo bili što duže siti, kao i da bi nam šećer u krvi bio stabilan. Uz to, važni su i vitamini i minerali koji pomažu u pokretanju metaboličkih procesa u telu, uz gvožđe i B12 vitamin. Izbor bi trebalo fokusirati na složene ugljene hidrate, koje telo duže vari i koji obezbeđuju sporo i stabilno oslobađanje energije, a sadrži zdrave masti, kao što su omega-3 masne kiseline. Ne bi trebalo zaboraviti ni nemasne proteine i druge vitamine B grupe, koji pomažu telu da pretvara glukozu u energiju.

Foto: Shutterstock

Evo koje namirnice su idealne za doručak:

Jaja

Jedno jaje ima sedam grama visokokvalitetnih proteina, uz gvožđe, vitamine, minerale i karotenoide u žumancetu, a sadrži i lutein i zeaksantin. To su dragocene materije u zaštiti od bolesti. Organska jaja uzgojena imaju dvostruko više omega-3 masti, tri puta više vitamina D i četiri puta više vitamina E u odnosu na obična.

Banane

Kao bogat izvor složenih ugljenih hidrata, kalijuma i vitamina B6, banane su među najkorisnijim namirnicama za početak dana ako se govori o energiji. Vitamin B6 je posebno koristan kao pokretač metabolizma, a složeni ugljeni hidrati se razlažu do glukoze, kao "sirovine" za preradu i dobijanje energije.

Foto Shutterstock

Ovsena kaša

I ona sadrži složene ugljene hidrate koji se lako pretvaraju u energiju. Tu je i obilje vitamina i minerala koji pomažu u procesu proizvodnje energije iz vitamina B i gvožđa.

Kefir

Sadrži zdravu mešavinu kalcijuma, masnih kiselina i proteina potrebnih za jutarnju dozu povećanje energije. Među najboljim probioticima je, što je posebno važno za varenje. Dodajte čija ili lanene semenke, komade voća ili bobice.

Orasi

Ovi orašasti plodovi su odličan izvor zdravih masti i vlakana zbog kojih ćemo se osećati sito ne samo tokom jutra. Takođe su bogati omega-3 masnoćama koje telo koristi za pretvaranje namirnica u energiju.

Foto: Profimedia

Krastavci

Krastavci su bogati vodom, a dobra hidratacija je za početak dana veoma važna. Humus je odličan izvor proteina i vlakana, kao i magnezijuma.

Čija semenke

Porcija čija semena od dve supene kašike sadrži 11 grama vlakana, četiri grama proteina i 12 grama ugljenih hidrata. Zbog visokog sadržaja rastvorljivih vlakana, čija semenke mogu da apsorbuju vodu čak 10-12 puta više od svoje težine, što čini smesu od čija semena opcijom za odličan doručak.

Foto: Shutterstock

Sir

Jedna porcija svežeg sira sa jedan odsto mlečne masti ima 163 kalorije i 28 grama proteina. Sadrži i gotovo 60 odsto preporučene dnevne doze vitamina B12, potrebnog za mnoge enzimske aktivnosti u telu. Bogat je selenom, antioksidantom značajnim i sastavni je deo zdravlja štitne žlezde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽASNO JE TO ŠTO RADI: Američki teniser brutalno iskreno o Rafaelu Nadalu