OD VITALNOG ZNAČAJA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA: Uz ovu hranu obogatićete trpezu selenom, bakrom i cinkom
ZNAČAJ minerala u ishrani je odavno dokazan jer ovi elementi učestvuju u svim telesnim procesima. Odgovorni su za čvrstinu i zdravlje kostiju, rad srca, mišića, nervnog sistema... Najpoznatiji minerali su gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum... Manje poznati su selen, cink i bakar, ali su takođe od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja.

Foto Shutterstock
Selen štiti ćelije od oštećenja, jača imuni sistem i odgovoran je za očuvanje zdravlja štitaste žlezde. Bakar učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, enzima, vezivnog tkiva, pigmenta melanina, i u apsorpciji gvožđa, dok je cink odgovoran za imunitet, zarastanje rana, sintezu DNK i proteina, rast i razvoj, funkciju čula ukusa i mirisa.
Ishranom je potrebno uneti male količine ovih minerala, ipak mnogi pate od njihovog deficita jer se hrane jednolično ili olako posežu za brzom i industrijskom hranom.
Evo predloga jelovnika bogatog selenom, bakrom i cinkom za radnu nedelju:

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: Omlet sa spanaćem, paradajzom, integralnim hlebom i semenkama bundeve
Užina: Grčki jogurt sa orasima i medom
Ručak: Pečeni losos sa barenim brokolijem i spanaćem i kinoom
Užina: Šaka badema i suvo grožđe
Večera: Salata od tunjevine sa maslinovim uljem, crnim lukom, paradajzom, avokadom i limunovim sokom

Foto: Free Images Pixabay
Utorak
Doručak: Ovsena kaša sa čija semenkama, kestenima i cimetom
Užina: Jabuka sa šakom brazilskih oraha
Ručak: Piletina sa batatom, keljom i pečurkama
Užina: Orašasti plodovi i dve kocke crne čokolade
Večera: Sardina sa salatom od mešanog zeleniša (peršun, rukola, spanać), maslinovim uljem i limunovim sokom

Foto: Shutterstock
Sreda
Doručak: Integralni tost sa avokadom, semenke suncokreta i jaje na oko
Užina: Kesten pire
Ručak: Pečena ćuretina sa povrćem (kupus, šargarepa, crveni krompir) i kinoom
Užina: Jogurt sa lanenim semenom
Večera: Riba (brancin ili orada) sa povrćem (brokoli, grašak) i integralnim pirinčem

Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: Sok od spanaća, čija semenki i bademovog mleka
Užina: Parče integralnog hleba sa avokadom i nekoliko badema
Ručak: Pečeni losos sa krompirom i povrćem (blitva, tikvica)
Užina: Krastavci i paradajz sa hummusom
Večera: Grilovana piletina sa salatom od rukole, orahom, feta sirom i maslinovim uljem

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Petak
Doručak: Omlet sa pečurkama, crnim lukom, integralnim hlebom i maslinovim uljem
Užina: Grčki jogurt sa semenkama bundeve i bademima
Ručak: Pečena jagnjetina sa povrćem (karfiol, krompir, paprika) i kinoom
Užina: mala količina sira sa niskim udelom masti, paradajz
Večera: Morski plodovi (škampi, lignje) sa salatom od mešanog zeleniša i limunovim sokom

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

PEVAČ NIJE BIO NA OČEVOJ SAHRANI: "Nije me grizla savest"
PEVAČ Rade Lacković doživeo je tragediju koja mu je potpuno promenila život.
09. 09. 2025. u 11:31
Komentari (0)