OD VITALNOG ZNAČAJA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA: Uz ovu hranu obogatićete trpezu selenom, bakrom i cinkom
ZNAČAJ minerala u ishrani je odavno dokazan jer ovi elementi učestvuju u svim telesnim procesima. Odgovorni su za čvrstinu i zdravlje kostiju, rad srca, mišića, nervnog sistema... Najpoznatiji minerali su gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum... Manje poznati su selen, cink i bakar, ali su takođe od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja.

Foto Shutterstock
Selen štiti ćelije od oštećenja, jača imuni sistem i odgovoran je za očuvanje zdravlja štitaste žlezde. Bakar učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, enzima, vezivnog tkiva, pigmenta melanina, i u apsorpciji gvožđa, dok je cink odgovoran za imunitet, zarastanje rana, sintezu DNK i proteina, rast i razvoj, funkciju čula ukusa i mirisa.
Ishranom je potrebno uneti male količine ovih minerala, ipak mnogi pate od njihovog deficita jer se hrane jednolično ili olako posežu za brzom i industrijskom hranom.
Evo predloga jelovnika bogatog selenom, bakrom i cinkom za radnu nedelju:

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: Omlet sa spanaćem, paradajzom, integralnim hlebom i semenkama bundeve
Užina: Grčki jogurt sa orasima i medom
Ručak: Pečeni losos sa barenim brokolijem i spanaćem i kinoom
Užina: Šaka badema i suvo grožđe
Večera: Salata od tunjevine sa maslinovim uljem, crnim lukom, paradajzom, avokadom i limunovim sokom

Foto: Free Images Pixabay
Utorak
Doručak: Ovsena kaša sa čija semenkama, kestenima i cimetom
Užina: Jabuka sa šakom brazilskih oraha
Ručak: Piletina sa batatom, keljom i pečurkama
Užina: Orašasti plodovi i dve kocke crne čokolade
Večera: Sardina sa salatom od mešanog zeleniša (peršun, rukola, spanać), maslinovim uljem i limunovim sokom

Foto: Shutterstock
Sreda
Doručak: Integralni tost sa avokadom, semenke suncokreta i jaje na oko
Užina: Kesten pire
Ručak: Pečena ćuretina sa povrćem (kupus, šargarepa, crveni krompir) i kinoom
Užina: Jogurt sa lanenim semenom
Večera: Riba (brancin ili orada) sa povrćem (brokoli, grašak) i integralnim pirinčem

Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: Sok od spanaća, čija semenki i bademovog mleka
Užina: Parče integralnog hleba sa avokadom i nekoliko badema
Ručak: Pečeni losos sa krompirom i povrćem (blitva, tikvica)
Užina: Krastavci i paradajz sa hummusom
Večera: Grilovana piletina sa salatom od rukole, orahom, feta sirom i maslinovim uljem

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Petak
Doručak: Omlet sa pečurkama, crnim lukom, integralnim hlebom i maslinovim uljem
Užina: Grčki jogurt sa semenkama bundeve i bademima
Ručak: Pečena jagnjetina sa povrćem (karfiol, krompir, paprika) i kinoom
Užina: mala količina sira sa niskim udelom masti, paradajz
Večera: Morski plodovi (škampi, lignje) sa salatom od mešanog zeleniša i limunovim sokom

ŠOK PROGNOZA ZA OKTOBAR: Najavljeno da će pasti pola metra snega! Ovakve ekstreme ni meteorolozi ne pamte
PREMA najavama meteorologa, oktobar 2025. počeće u Srbiji pod uticajem prodora hladnog vazduha sa severoistoka Rusije koji je došao do Nemačke i Poljske, ali se polako približava ka nama što će prouzrokovati razvoj ciklona u Jonskom, Tirenskom i delu Jadranskog mora i već 1. oktobra, u sredu, u večernjim časovima na jugu i jugozapadu Srbije počeće da pada kiša.
30. 09. 2025. u 20:58

"ZAŠTO MI PIPAŠ ŽENU?" Ovako je počela tuča na svadbi u Gornjem Milanovcu, nasrnuli na doktora (VIDEO)
SVADBENO veselje u Gornjem Milanovcu pretvorilo se u haotičnu scenu kada je došlo do nesvakidašnjeg incidenta.
30. 09. 2025. u 16:10

OGLASILA SE BILjA NAKON RASTANKA OD ACE ILIĆA: "Videću kako vreme prolazi..."
IAKO rastavljeni, Bilja i Aca imaju veliki razlog za slavlje.
01. 10. 2025. u 12:20
Komentari (0)