OD VITALNOG ZNAČAJA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA: Uz ovu hranu obogatićete trpezu selenom, bakrom i cinkom

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 05. 2025. u 07:00

ZNAČAJ minerala u ishrani je odavno dokazan jer ovi elementi učestvuju u svim telesnim procesima. Odgovorni su za čvrstinu i zdravlje kostiju, rad srca, mišića, nervnog sistema... Najpoznatiji minerali su gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum... Manje poznati su selen, cink i bakar, ali su takođe od vitalnog značaja za očuvanje zdravlja.

ОД ВИТАЛНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА: Уз ову храну обогатићете трпезу селеном, бакром и цинком

Foto Shutterstock

Selen štiti ćelije od oštećenja, jača imuni sistem i odgovoran je za očuvanje zdravlja štitaste žlezde. Bakar učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, enzima, vezivnog tkiva, pigmenta melanina, i u apsorpciji gvožđa, dok je cink odgovoran za imunitet, zarastanje rana, sintezu DNK i proteina, rast i razvoj, funkciju čula ukusa i mirisa.

Ishranom je potrebno uneti male količine ovih minerala, ipak mnogi pate od njihovog deficita jer se hrane jednolično ili olako posežu za brzom i industrijskom hranom.

Evo predloga jelovnika bogatog selenom, bakrom i cinkom za radnu nedelju:

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

Doručak: Omlet sa spanaćem, paradajzom, integralnim hlebom i semenkama bundeve

Užina: Grčki jogurt sa orasima i medom

Ručak: Pečeni losos sa barenim brokolijem i spanaćem i kinoom

Užina: Šaka badema i suvo grožđe

Večera: Salata od tunjevine sa maslinovim uljem, crnim lukom, paradajzom, avokadom i limunovim sokom

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: Ovsena kaša sa čija semenkama, kestenima i cimetom

Užina: Jabuka sa šakom brazilskih oraha

Ručak: Piletina sa batatom, keljom i pečurkama

Užina: Orašasti plodovi i dve kocke crne čokolade

Večera: Sardina sa salatom od mešanog zeleniša (peršun, rukola, spanać), maslinovim uljem i limunovim sokom

Foto: Shutterstock

Sreda

Doručak: Integralni tost sa avokadom, semenke suncokreta i jaje na oko

Užina: Kesten pire

Ručak: Pečena ćuretina sa povrćem (kupus, šargarepa, crveni krompir) i kinoom

Užina: Jogurt sa lanenim semenom

Večera: Riba (brancin ili orada) sa povrćem (brokoli, grašak) i integralnim pirinčem

Foto Shutterstock

Četvrtak

Doručak: Sok od spanaća, čija semenki i bademovog mleka

Užina: Parče integralnog hleba sa avokadom i nekoliko badema

Ručak: Pečeni losos sa krompirom i povrćem (blitva, tikvica)

Užina: Krastavci i paradajz sa hummusom

Večera: Grilovana piletina sa salatom od rukole, orahom, feta sirom i maslinovim uljem

 

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Petak

Doručak: Omlet sa pečurkama, crnim lukom, integralnim hlebom i maslinovim uljem

Užina: Grčki jogurt sa semenkama bundeve i bademima

Ručak: Pečena jagnjetina sa povrćem (karfiol, krompir, paprika) i kinoom

Užina: mala količina sira sa niskim udelom masti, paradajz

Večera: Morski plodovi (škampi, lignje) sa salatom od mešanog zeleniša i limunovim sokom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRES U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Totalni šok za Mitrovića i Sergeja (FOTO)