NUTRITIVNE "BOMBICE" ČUVARI ZDRAVLJA: Uvrstite ovih 7 vrsti semenki u jelovnik i zaboravite na lekara

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

22. 05. 2025. u 07:00

RAZNO semenje postalo je neizostavan deo savremene ishrane - i to s punim pravom.

НУТРИТИВНЕ БОМБИЦЕ ЧУВАРИ ЗДРАВЉА: Уврстите ових 7 врсти семенки у јеловник и заборавите на лекара

Foto Shutterstock

Iako male, semenke, ili kako ih nazivaju "nutritivne bombice" sadrže ogromnu količinu korisnih materija koje podržavaju zdravlje celog organizma. Zato, u vremenu kada tragamo za prirodnim izvorima energije, boljim varenjem, zdravijom kožom, jakim kostima i snažnijim imunitetom - semenke su se izdvojile kao pravi saveznici.

Semenke su takođe vrlo fleksibilne u kulinarskoj upotrebi. Mogu da se koriste u slanim i slatkim jelima, kao dodatak ili kao glavni sastojak. Često se dodaju u domaći hleb, pogače i razne vrste peciva kako bi se povećala njihova hranljiva vrednost i dala prijatna hrskavost. Jogurt, kefir ili biljni napici postaju prava energetska bomba ako im se doda kašika lanenog ili čija semena. U musliju, ovsenim kašama i smutijima semenke obogaćuju teksturu i nutritivni profil.

Foto Shutterstock

Salate od povrća dobijaju poseban ukus kada se pospu pečenim susamom, bundevinim semenkama ili suncokretom. Čija se koristi za pudinge, deserte i zdravije verzije džemova. Laneno i konopljino seme često se dodaju u smese za pljeskavice od povrća, a crni kim je sve češći sastojak u fermentisanim napicima i prirodnim lekovima.

U eri brzog života, semenke su idealne jer se lako kombinuju, dugo čuvaju i brzo pripremaju. Redovna konzumacija semenki doprinosi zdravlju creva, održavanju telesne težine, boljoj koncentraciji i otpornosti organizma. Kada su deo balansirane ishrane, semenke predstavljaju jednostavan, ali moćan korak ka vitalnosti i dugovečnosti.

Evo koje su sve njihove dobrobiti:

Foto: Shutterstock

Laneno seme

Bogato je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i lignanima (antioksidansima). Poboljšava varenje, reguliše holesterol i korisno je za hormonalni balans. Nutricionisti preporučuju da se korsti mleveno, jer celo zrno teško prolazi kroz varenje.

Čija semenke

Smatraju se prvacima u apsorpciji tečnosti tako da prave gel kada se potope. Sadrže omega-3, vlakna, proteine, kalcijum i antioksidanse. Često se koriste u pudinzima, smutijima i ovsenim kašama.

Foto: Shutterstock

Susam

Odličan je izvor kalcijuma, magnezijuma i cinka. Zdrav je za kosti i hormone, posebno u menopauzi. Tahini ili pasta od mlevenog susama je osnova za humus i dresinge.

Foto: Shutterstock

Kim

Običan kim se koristi u kuvanju, kao dodatak za variva i hleb. Crni kim ima protivupalna i imunomodulatorna svojstva i često se koristi u alternativnoj medicini, naručito je popularno ulje crnog kima.

Suncokret

Izvor je vitamina E, selena, zdravih masti i proteina. Idealan je kao grickalica, dodatak salatama, musliju, hlebu.

Foto Shutterstock

Bundeva

Puna je cinka, magnezijuma, zdravih masti. Korisna je za zdravlje prostate i imunitet. Odlične su pečene, u supama, hlebu i salatama.

Konoplja

Sadrži visok nivo proteina, odnosno svih devet esencijalnih aminokiselina. Idealno za vegane i sportiste.Ima dobar balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO! Ovo je sudsko-medicinsko veštačenje utvrdilo povodom jezive tuče u kojoj su košarkaši Partizana teško povredili jednog muškarca