NUTRITIVNE "BOMBICE" ČUVARI ZDRAVLJA: Uvrstite ovih 7 vrsti semenki u jelovnik i zaboravite na lekara
RAZNO semenje postalo je neizostavan deo savremene ishrane - i to s punim pravom.

Foto Shutterstock
Iako male, semenke, ili kako ih nazivaju "nutritivne bombice" sadrže ogromnu količinu korisnih materija koje podržavaju zdravlje celog organizma. Zato, u vremenu kada tragamo za prirodnim izvorima energije, boljim varenjem, zdravijom kožom, jakim kostima i snažnijim imunitetom - semenke su se izdvojile kao pravi saveznici.
Semenke su takođe vrlo fleksibilne u kulinarskoj upotrebi. Mogu da se koriste u slanim i slatkim jelima, kao dodatak ili kao glavni sastojak. Često se dodaju u domaći hleb, pogače i razne vrste peciva kako bi se povećala njihova hranljiva vrednost i dala prijatna hrskavost. Jogurt, kefir ili biljni napici postaju prava energetska bomba ako im se doda kašika lanenog ili čija semena. U musliju, ovsenim kašama i smutijima semenke obogaćuju teksturu i nutritivni profil.

Foto Shutterstock
Salate od povrća dobijaju poseban ukus kada se pospu pečenim susamom, bundevinim semenkama ili suncokretom. Čija se koristi za pudinge, deserte i zdravije verzije džemova. Laneno i konopljino seme često se dodaju u smese za pljeskavice od povrća, a crni kim je sve češći sastojak u fermentisanim napicima i prirodnim lekovima.
U eri brzog života, semenke su idealne jer se lako kombinuju, dugo čuvaju i brzo pripremaju. Redovna konzumacija semenki doprinosi zdravlju creva, održavanju telesne težine, boljoj koncentraciji i otpornosti organizma. Kada su deo balansirane ishrane, semenke predstavljaju jednostavan, ali moćan korak ka vitalnosti i dugovečnosti.
Evo koje su sve njihove dobrobiti:

Foto: Shutterstock
Laneno seme
Bogato je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i lignanima (antioksidansima). Poboljšava varenje, reguliše holesterol i korisno je za hormonalni balans. Nutricionisti preporučuju da se korsti mleveno, jer celo zrno teško prolazi kroz varenje.
Čija semenke
Smatraju se prvacima u apsorpciji tečnosti tako da prave gel kada se potope. Sadrže omega-3, vlakna, proteine, kalcijum i antioksidanse. Često se koriste u pudinzima, smutijima i ovsenim kašama.

Foto: Shutterstock
Susam
Odličan je izvor kalcijuma, magnezijuma i cinka. Zdrav je za kosti i hormone, posebno u menopauzi. Tahini ili pasta od mlevenog susama je osnova za humus i dresinge.

Foto: Shutterstock
Kim
Običan kim se koristi u kuvanju, kao dodatak za variva i hleb. Crni kim ima protivupalna i imunomodulatorna svojstva i često se koristi u alternativnoj medicini, naručito je popularno ulje crnog kima.
Suncokret
Izvor je vitamina E, selena, zdravih masti i proteina. Idealan je kao grickalica, dodatak salatama, musliju, hlebu.

Foto Shutterstock
Bundeva
Puna je cinka, magnezijuma, zdravih masti. Korisna je za zdravlje prostate i imunitet. Odlične su pečene, u supama, hlebu i salatama.
Konoplja
Sadrži visok nivo proteina, odnosno svih devet esencijalnih aminokiselina. Idealno za vegane i sportiste.Ima dobar balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

Nasledio kuću, ispod nameštaja našao SKRIVENO BLAGO koje vredi milione evra
FRANCUZ koji je nasledio kuću od preminulih rođaka otkrio je neverovatnu riznicu zlatnih novčića i poluga vrednih nekoliko miliona evra. Blago je bilo jako dobro sakriveno ispod nameštaja i u kupatilu.
31. 08. 2025. u 14:26
Komentari (0)