"ŠPANSKA KUĆA" IMA TUŽNU ISTORIJU: Iz zdanja u kom je viđen Matej Periš mnogi nisu izašli živi nakon Velikog rata

E. H./Đ. M.

04. 01. 2022. u 21:56

SPLIĆANIN Matej Periš (27) je pre pet dana nestao u Beogradu, i još uvek se sklapaju kockice šta se dešavalo nakon njegovog izlaska iz kluba "Gotik" u Beton hali, gde se veselio sa društvom u noći između 30. i 31. decembra.

ШПАНСКА КУЋА ИМА ТУЖНУ ИСТОРИЈУ: Из здања у ком је виђен Матеј Периш многи нису изашли живи након Великог рата

Foto: Milena Anđela/Printscreen

Kako saznaju "Novosti", Matej Periš se nakon nestanka kretao gradskim ulicama, što su zabeležile i kamere video-nadzora sa više objekata, a određeno vreme je proveo i u "Španskoj kući".

"Španska kuća" je polusrušeni objekat u ulici Braće Krsmanovića u naselju Savamala sa fascinantnom istorijom. U vreme kada je izgrađena bila je jedan od najlepših objekata ovog dela grada, i početkom 21. veka bila je jedan od simbola prestonice.

Podignuta je oko 1880. godine kao palata sa podrumom, prizemljem i spratom, i oblikovana je u duhu akademske arhitekture 19. veka. Korišćena je za potrebe Pristaništa kao carinarnica, a kasnije kao skladište, a njome se služilo i Srpsko brodarsko društvo.

Foto: N. Skenderija

Okupacione vlasti su tokom Prvog svetskog rata u "Špansku kuću" smestile i nekoliko soba za karantin prispelih putnika. Kada je izbila epidemija španske groznice, cela zgrada je pretvorena u karantin, iz kog mnogi ljudi nisu izašli. Narod je zato zgradu prozvao "Španska kuća".

Posle Prvog svetskog rata u objektu je bio smešten i Muzej rečnog brodarstva. Od sredine 20. do prve decenije 21. veka "Španska kuća" je promenila nekoliko zakupaca i planova za rekonstrukciju, koji su prekidani najčešće zbog nedostatka novca.

Nameru da objektu vrati muzejsku namenu imala je firma Jugoslovensko rečno brodarstvo, koja je kancelarije u ulici Braće Krsmanović zakupljivala desetak godina, sve do 2003. To im nije pošlo za rukom.

Nakon prelaska sa planske na tržišnu privredu pojavio se investitor voljan da obnovi ovaj objekat i u njemu otvori hotel. Tada je potpuno uklonjena unutrašnjost građevine, tako da su ostali samo spoljni zidovi, a dograđeni su neki novi elementi. Nažalost i ovaj pokušaj obnove propao je zbog finansijskih problema.

Španska kuća je danas gotovo u potpunosti ruinirana, ostala je bez krova i prozora, a svi radovi na rekonstrukciji su obustavljeni 2014. godine.

BONUS GALERIJA: Nestanak Mateja Periša

BONUS VIDEO: RONIOCI STIGLI KOD TRAMVAJSKOG MOSTA - Pretraga na mestu na kojem se sumnja da je Splićanin skočio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!