VESNU SAMO ČUDO SPASLO: Pre pola veka iznad Srpske Kamenjice u Čehoslovačkoj dogodila se najveća nesreća u istoriji naše avijacije

D. B. M.

26. 01. 2022. u 10:30

IZNAD planinskog sela Srpska Kamenjica u Češkoj, na današnji dan pre ravno pola veka, 26. januara 1972. godine, eksplodirao je avion "Jata", na letu 367 od Stokholma preko Kopenhagena do Beograda.

ВЕСНУ САМО ЧУДО СПАСЛО: Пре пола века изнад Српске Камењице у Чехословачкој догодила се највећа несрећа у историји наше авијације

Ostaci aviona DC - 9, Foto Arhiva Novosti

Bila je to najveća nesreća u istoriji jugoslovenske avijacije, koju je, pravim čudom, preživela jedino stjuardesa Vesna Vulović (1950-2016). Istraga je pokazala da je bila "zarobljena"među kolicima s hranom u repu aviona dok je DC-9 padao. Time je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao jedina koja je preživela pad sa više od 10.000 metara.

Svih ostalih 27 putnika i članova posade je poginulo, među njima i dvoje dece. Po prebacivanju u bolnicu Vesna je pala u komu iz koje se probudila posle deset dana.

Konstantovano joj je fraktura lobanje, slomljena karlica, nekoliko rebara i obe noge.

Prenošenje stjuardese u bolnicu, Foto Arhiva

Bila je privremeno paralizovana, ali se s vremenom gotovo potpuno oporavila. Bila je spremna da nastavi posao stjuardese, ali je dobila posao za šalterom, jer su u "Jatu" mislili da će njeno prisustvo na letovima privući previše publiciteta. Vulovićeva je postala slavna ličnost u Jugoslaviji, a kasnije je postala nacionalni heroj tokom sedamdesetih godina.

- Dala sam na stotine intervjua, uvek ponavljala istu priču. I to da me je, posle nesreće, pronašao šumar Bruno Honke, bivši vojnik Rajha, koji je sa grupom seljana baterijskim lampama pretraživao prostor gde je pao avion. Da je Honkeova ćerka posle pet meseci dobila devojčicu i dala joj moje ime. A, na mestu tragedije podignut je veliki spomenik.

Više o svemu - ni reč - rekla je svojevremeno Vulovićeva za "Novosti".

I posle pola veka, Vesna je jedina upisana na stranici Ginisa sa ovakvom "životnom pričom". Titulu je primila od Pola Makartnija, člana legendarnih "Bitlsa". Dobila je i odlikovanje predsednika Josipa Broza Tita, a pevač Miroslav Ilić snimio je pesmu "Vesna stjuardesa". Postala je i počasna građanka Srpske Kamenjice. Svakog januara dva puta je slavila rođendan: pravi 3. i drugi, slučajni, 26. Verovala je da ju je Sveti Sava sačuvao.

Vesna Vulović, Foto D. Milovanović

Za pad aviona tadašnje jugoslovenske vlasti su okrivile ustaše. Zajedničkom istragom sa stručnjacima iz Čehoslovačke utvrđeno je da je bomba postavljena iznutra. O tome je svedočila i Vesna Vulović:

- Videla sam sve putnike i posadu kako napuštaju avion kada smo sleteli na aerodrom u Kopenhagenu. Jedan čovek je izgledao užasno iznervirano i nisam ga samo ja primetila.

Zapamtili su ga i ostali članovi posade, kao i upravnik stanice. Mislim da je on stavio bombu u prtljag, a da je torbu prijavio u Stokholmu i izašao u Kopenhagenu.

Foto Novosti

Poslednjih godina živela je od veoma skromne penzije u oronulom stanu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu.

Posle napunjenih 60 godina zdravlje joj se naglo pogoršalo, što ju je sprečilo da učestvuje u tradicionalnom godišnjem pomenu u Srpskoj Kamenjici. Pošto se dugo nije javljala na telefon, decembra 2016. su intervenisali zabrinuti prijatelji i kada su 23. decembra provalili u stan, pronašli su je mrtvu.

ZVANIČNI PODACI I TEORIJE ZAVERE

UPRKOS tome što je istragom utvrđeno da su bombu u avionu postavili hrvatska ustaška emigracija, oko ovog događaja ispredale su se razne teorije zavere. Nemački novinar Peter Hornung-Andersen svojevremeno je objavio rezultate sopstvene istrage koju je, kako je tvrdio, zasnovao na tajnim dokumentima u arhivima čehoslovačkih službi. Prema njegovom istraživanju, avion je slučajno oborila vojska iz Čehoslovačke, i to je zataškano. Ovaj događaj je, inače, spomenut u dve serije na kanalu Diskaveri - "FBI dokumenti" i "Rasturači mitova".

Tog dana nije trebalo da leti

ONO što je interesantno jeste da dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, bila je zamenjena sa drugom koja se takođe zvala Vesna.

- Pre nesreće letela sam samo osam meseci. Nisam imala ni stalni ugovor. Štaviše, uopšte nije trebalo da budem u ovom avionu. Druga Vesna je trebalo da leti, ali došlo je do greške i onda sam ja otišla. Ne znajući šta me čeka. Bila sam veoma srećna jer ću prvi put posetiti Dansku. Sanjala sam da mogu da spavam u hotelu "Šeraton" u Kopenhagenu, i to se dogodilo - pričala je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...