MOMČILO KUVA NA KOSMIČKOJ STANICI: Profesor gastronomije iz Leskovca biće deo velikog međunarodnog projekta

Igor Mitić

15. 02. 2022. u 16:00

MOMČILO Conić (40), profesor gastronomije iz Leskovca, biće deo prvog međunarodnog, globalnog i orbitalnog događaja koji povezuje restorane i kuhinje širom sveta sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

МОМЧИЛО КУВА НА КОСМИЧKOJ СТАНИЦИ: Професор гастрономије из Лесковца биће део великог међународног пројекта

Foto Privatna arhiva

On će sa više od 50 svojih kolega u isto toliko zemalja, sa svih kontinenata, biti deo najneobičnijeg šou formata ikada. Sve njih povezuje astronaut Matijas Maurer kao prva osoba koja će pozvati svet da mu se pridruži u pripremanju obroka dok izvodi DJ set iz svemira.

Najveća muzička večera čovečanstva biće održana 19. marta uz striming na brojnim društvenim platformama i prenos na Si-En-Enu i Bi-Bi-Siju. Ovaj neobičan događaj održava se u okviru misije pod nazivom "Zabava u susret svemiru", a u okviru projekta Space Club Kitchen koji će na trenutak ujediniti čovečanstvo uz pomoć dva univerzalna jezika - muzike i hrane.

- Još uvek sam šokiran odlukom da budem deo cele ove priče. Verujem da je to posledica veoma dobrih kontakata koje sam, u minulih desetak godina, uspostavio širom sveta.

Drago mi je što je prepoznat moj rad i što imam priliku da predstavljam svoju zemlju i svoj grad i da prezentujem kulturno i gastronomsko nasleđe Srbije - kazao je Momčilo Conić u prvoj reakciji na saznanje da će biti deo "svemirske kuhinje".

Momčilo sa đacima, Foto Privatna arhiva

Na svim lokacijama širom sveta, po izboru Matijasa Maurera i Đorđa Diane, jednog od najpoznatijih kuvara na svetu, pripremaće se indonežansko jelo rendang, dok će kuvari imati priliku da se predstave i nekim specifičnim jelom. U Conićevom slučaju biće to leskovačka mućkalica koju će pripremati u centru grada na Veternici, ispred Kuće Šop Đokića.

- Namera mi je bila da događaj upriličim na Caričinom gradu, arheološkom lokalitetu za koji se veruje da je mesto rođenja rimskog cara Justinijana, ali će to ipak biti Kuća Šop Đokića kao jedan od simbola mog rodnog grada - dodaje Conić.

- Sve se odvija pod pokroviteljstvom Svetskog udruženja kuvara. Nakon ovog događaja biće organizovan veliki karavan koji će putovati svetom. Tako će i Srbija biti jedan od domaćina, što je prilika za promociju svih naših kulturnih i gastronomskih potencijala.

Momčilo je nestrpljiv i već je započeo obimne pripreme za ceo događaj koji zahteva mnogo tehničke podrške. On se trudi da sve bude na najvišem mogućem nivou. Očekuje ga i generalna proba, a onda i glavni događaj koji će se pratiti širom sveta, jer će aplikacija Space Club Kitchen biti besplatna i moći će da se strimuje preko bilo kog uređaja. Leskovčanin će tako povezati Srbiju sa milionima ljudi širom sveta kao i sa astronautom koji kruži oko naše planete brzinom od 22.000 kilometara na čas. Ceo svet će probati isto jelo u isto vreme i to posle Matijasovog odbrojavanja.

Iza organizacije ovog događaja stoji Bernard Brajter iz Frankfurta koji je, pred let u svemir u oktobru prošle godine, Matijasu Maureru predao sastojke za "Klupsku kuhinju".

Kada ovaj astronaut sa svemirske stanice gleda na Zemlju ne vidi granice, boju kože, religije, mržnju i zavist, već samo plavičastu planetu koja ostavlja bez daha i koju treba čuvati. Cilj je da svi, kroz ovaj događaj, bar na trenutak pogledamo svet njegovim očima.

ZNAMENITA KUĆA ŠOP ĐOKIĆA

KUĆA Šop Đokića jedan je od najreprezentativnijih objekata u Leskovcu. Sagrađena je početkom 19. veka i ima status spomenika kulture odnosno kulturnog dobra od velikog značaja. U enterijeru zgrade ističu se dekoracije u duborezu na tavanicama, ogradi stepeništa, dolapima i nišama, kao i na okvirima vrata i prozora. Posebnu zanimljivost čine kapci na prozorima koji su iz dva dela tako da se gornji podiže, a donji spušta. Ova kuća je danas sedište leskovačke Turističke organizacije.

Osvojio više od 300 medalja

KUVANjE je Conićeva ljubav od malih nogu. Bio je đak generacije leskovačke Trgovinsko-ugostiteljske škole i već u tom uzrastu višestruki pobednik republičkih takmičenja.

Sada je profesor Fakulteta za turistički i hotelski menadžment Univerziteta "Singidunum" u Beogradu i Visoke poslovne škole u Leskovcu, a uporedo sa tim završava doktorske studije u Ohridu. Iza njega je bogato iskustvo i mnoštvo nagrada. Sa studentima je obišao 20 zemalja sveta i osvojio više od 300 medalja i na desetine pehara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)