MAJMUNSKE BOGINJE NISU VELIKA PRETNJA: Virusolog dr Milanko Šekler o bolesti zbog koje se širi panika u Evropi

E. V. N.

23. 05. 2022. u 07:00

MAJMUNSKE boginje se ne prenose lako, a primećeno je da najviše od ove bolesti obolevaju muškarci od 20 do 40 godina, koji su bili u bliskom kontaktu sa drugim zaraženim muškarcem, rekao je virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ НИСУ ВЕЛИКА ПРЕТЊА: Вирусолог др Миланко Шеклер о болести због које се шири паника у Европи

Foto Printskrin / RTS

On je istakao da ukoliko virus i stigne u Srbiju, nema razloga za brigu, jer smrtnosti od majmunskih boginja u Evropi gotovo i da nema, a farmakološka terapija deluje na adekvatan i efikasan način.

Podsetio je da rezervor za majmunske boginje nisu majmuni, kako se može pretpostaviti, jer ove vrste obolevaju podjednako kao i ljudi, već rezervoar ove bolesti predstavljaju mnogobrojne vrste glodara koje žive u zapadnoj i centralnoj Africi.

Naveo je da su se prvi ljudi zarazili virusom majmunskih boginja 70-ih godina, dok je prvi slučaj kod majmunske vrste bio 1958. godine.

- Ovaj virus ne izaziva velike probleme kod ljudi, pre svega zato što se teško prenosi. Znači nije tako infektivan i vrlo mali procenat ljudi, od ukupnog broja osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim, razboli se - naglasio je Šekler.

Na pitanje koji su simptomi i da li ima razloga za brigu, s obzirom na to da je manifestacija ove bolesti na koži "zastrašujuća", virusolog je kazao da se u obzir mora uzeti i jedna neobična okolnost, a to je da su svi oboleli do sada muškarci od 20 do 40 godina starosti.

Rekao je da je ustanovljeno da je određeni broj tih muškaraca bio u bliskom kontaktu sa drugim obolelim muškarcem, precizirajući da "kada kaže u bliskom kontaktu, misli na homoseksualce".

Šekler smatra da kada se i ova činjenica uzme u obzir tek onda ima manje razloga za paniku i strah, a, kako je ponovio, potvrđeno je i da se virus teško prenosi.

- Najviše što je do sada obolelo ljudi, to je po par stotina njih, najčešće u zapadnom i centralnom delu Afrike - rekao je Šekler.

Istakao je da su mnoge stvari upitne kada je reč o majmunskim boginjama, poput toga zašto u nekim zemljama ima veliki broj zaraženih, dok se u drugim sporadično zarazi po nekoliko muškaraca i dodao da je ključno pitanje zašto nema slučajeva zaraženih žena.

Šekler je rekao i da virusi boginja vrlo slabo mutiraju budući da je reč o DNK virusima, za razliku od korone koja je RNK virus.

DO SADA POTVRĐENA 92 SLUČAJA

BROJ potvrđenih slučajeva majmunskih boginja povećan je na 92, kaže Svetska zdravstvena organizacija (SZO), i dodaje da do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Slučajevi su do sada potvrđeni u 12 neendemskih država članica, a nisu povezani sa putovanjem u endemska područja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu