INDEKSI I ZA DIZAJN VIDEO-IGARA: Za poslednja četiri meseca akreditaciju dobilo 79 studijskih programa na državnim fakultetima

Lj. B.

31. 05. 2022. u 11:12

KOMISIJA za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (KAPK) akreditovala je, od 1. februara do 30. maja, 79 studijskih programa na državnim univerzitetima i 36 na privatnim. Kroz proces akreditacije u istom ovom periodu prošlo je 14 visokoškolskih ustanova od čega šest državnih i osam privatnih.

ИНДЕКСИ И ЗА ДИЗАЈН ВИДЕО-ИГАРА: За последња четири месеца акредитацију добило 79 студијских програма на државним факултетима

Foto Shutterstock

- Najinteresantnije akreditacije odnose se na osnovne i master studije iz oblasti IT tehnologija, veb-dizajna, veštačke inteligencije, animacije, gejm-arta - kaže za naš list prof. dr Ana Šijački, predsednica ove komisije. - Ovakvih programa bilo je u ovom periodu pet, a njihov broj raste, jer se prijavljuju novi.

Tako je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na osnovnim akademskim studijama, akreditovan smer - vizuelni efekti, animacija i gejm- -art, koji može da se upiše 20 studenata.

Kada je reč o master studijama, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu akreditovan je smer Informacioni sistemi i tehnologije za upis 105 studenata, smer informaciono inženjerstvo za upis 35 studenata i ISIT menadžment za 35 studenata.

Na Univerzitetu u Kragujevcu akreditaciju je dobio program Veb-dizajn, na koji može da se upiše 20 studenata.

Inače, za osnovne akademske studije akreditaciju su dobili i smerovi iz oblasti medicine i to na departmanu za biomedicinu Državnog univerziteta u Novom Pazaru, gde je odobren smer rehabilitacija za upis 30 brucoša. Na ovom univerzitetu akreditovan je i program engleski jezik i književnost a može da se upiše 30 studenata, a dozvolu je dobio i smer biologija za upis 25 akademaca.

Na univerzitetu u Nišu, na osnovnim studijama akreditovan je smer za obrazovanje učitelja za 40 akademaca.

Istovremeno, prof. dr Ana Šijački naglašava da u toku pandemije kovida 19 Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta nije usporila rad.

- Sednice su, kao i pre pandemije, održavane jednom sedmično, a po potrebi i po dva puta, uglavnom preko zum-platforme - kaže naša sagovornica. - Iako je i nekoliko članova Komisije obolelo, nijednom se nije desilo da ne postoji kvorum i da je sednica odložena.

Poslednjih oko šest nedelja sednice se održavaju "uživo".

- Kako su i visokoškolske ustanove, Komisija i recenzentske komisije uspele da održe tempo u periodu pandemije, postoji donekle paradoksalna situacija da u poslednjih mesec dana posla ima nešto manje nego ranije - kaže predsednica KAPK. - U jednom periodu značajan broj velikih fakulteta prijavio je veći broj studijskih programa za ponovnu, kao i novih za prvu akreditaciju.

DOZVOLA ZA 27 DUALNIH SMEROVA

U POSLEDNjA tri meseca prošle godine akreditovali smo 27 studijskih programa po dualnom modelu - kaže prof. dr Ana Šijački. - Posle izvesne pauze, u poslednje vreme dobili smo još nekoliko zahteva za akreditaciju dualnih studijskih programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini