I OSTAVKE SU BILE DOKAZ VISOKOG MORALA: Istaknuti intelektualci govorili o profesoru Ratka Markovića

D.B.M.

09. 12. 2023. u 15:06

KAO naš najugledniji konstitucionalista posle Slobodana Jovanovića, profesor Ratko Marković nije pisao samo udžbenike i monografije, nego podrobno i kritički analizirao politička zbivanja u našoj novijoj istoriji.

И ОСТАВКЕ СУ БИЛЕ ДОКАЗ ВИСОКОГ МОРАЛА: Истакнути интелектуалци говорили о професору Ратка Марковића

Foto: Zoran Jovanovic

Ovo je istakao akademik dr Kosta Čavoški na jučerašnjem okruglom stolu posvećenom dr Ratku Markoviću (1944-2021). Omaž istaknutom profesoru Pravnog fakulteta, visokom funkcioneru Socijalističke partije Srbije, potpredsedniku Vlade i šefu pregovaračkog tima tokom pregovora u Rambujeu upriličen je na dan njegovog rođenja na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Zemunu.

- Nije mi poznato da se iko od naših konstitucionalista posle Drugog svetskog rata toliko trudio da svojim razumevanjem dalekosežnih ustavnopravnih i političkih sporova upozna ne samo svoje kolege konstitucionaliste pa i studente kojima je predavao, nego i širu javnost - nastavio je Čavoški. - Otuda su njegovi zapisi objavljeni u "Pečatu", listu slobodne Srbije, bili izuzetno zapaženi među znatiželjnim čitaocima. Nimalo slučajno, on je čak 10 svojih priloga posvetio Kosovu i Metohiji, tom stožeru našeg duhovno-istorijskog i nacionalnog identiteta. Ili, kako je to sam Marković rekao: "Kosovo i Metohija nisu samo istorijsko sedište Srbije, nego su teritorija u okviru međunarodno priznatih granica Srbije."

PROFESOR U VREMENU ČUDNOM

- RATKO Marković je bio izuzetan čovek i profesor u vremenu čudnom - rekao je njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Budimir Košutić, koji je i recenzent svih 26 izdanja Markovićevog udžbenika "Ustavno pravo". - Povezao nas je zajednički rad u časopisu "Gledište", a kasnije smo se nalazili na istim zadacima, poput izrade platforme za nužne promene koje se moraju desiti u Srbiji i pisanja Ustava Srbije 1990. godine. Mada je taj ustav bio osporavan, svoj deo Ratko Marković je uradio vrhunski.

Učesnici skupa su istakli da je Marković bio oličenje intelektualne dubine, naučne ozbiljnosti i akademskog dostojanstva. Iznad svega, bio je čovek visokih moralnih karakteristika i velike ljudske širine.

- Profesor Marković je bio neuobičajena figura u nauci, politici i na našoj javnoj sceni - rekao je dr Vladan Petrov, profesor na beogradskom Pravnom fakultetu. - Neuobičajenost profesora ogledala se u politici, jer je 6. oktobra 2000. podneo ostavku na mesto potpredsednika Vlade Srbije i na sve funkcije u SPS. Time je pokazao šta je politički moral. Marković je 2010. imenovan za direktora Instituta za društvene nauke. Suočen sa podeljenim mišljenjem javnosti, procenio je da je najbolje da podnese ostavku. Kada je trebalo da odlučuje o produžetku radnog odnosa na Pravnom fakultetu, on je doneo odluku da u tu proceduru ne ulazi. Toliki broj ostavki su sjajan primer i podsticaj za izučavanje političke kulture u širem smislu.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Rektor Krimanilističko-policijskog univerziteta Zoran Đurđević govorio je o važnoj ulozi profesora Markovića u stvaranju Policijske akademije:

- Bio je naš mentor. Univerzitet je tih devedesetih stavljao ispred državničkih obaveza. Znao je da moramo da se pripremimo za vremena koja dolaze, a koja neće biti laka.

O omiljenom profesoru besedio je i prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

- Bio je patriota u izvornom značenju te reči - istakao je Mirković. - Sin partije, sin otadžbine. Bio je veliki čovek i zato moramo da čuvamo uspomenu na njega.

Na okruglom stolu govorilo se i o državnim funkcijama, izvršnoj vlasti i sistemu upravnog prava u Markovićevim radovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!