LIČKO KRVAVO PROLEĆE I LETO 1941: Žrtve logora smrti Gospić – Jadovno – Pag sačuvati od zaborava

V. N.LIČKO KRVAVO PROLEĆE I LETO 1941.

09. 07. 2024. u 05:00

U reakcijama na Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, donetu u Skupštini Crne Gore, koja se pretvorila u javnom prostoru regiona u rat protiv Srba i srpskog rukovodstva, priključio se i hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić.

ЛИЧКО КРВАВО ПРОЛЕЋЕ И ЛЕТО 1941: Жртве логора смрти Госпић – Јадовно – Паг  сачувати  од заборава

Foto Ministarstvo odbrane Srbije, Profimedija, Arhiv „Novosti“ i „Borbe“, Vikipedija

On je neizostavno zaključio "Zašto Rezolucija o genocidu u Jasenovcu? U Jasenovcu je ubijen najmanji broj Srba. Zašto ne rezolucija o genocidu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH)?

Jer, po ovom, ispada da su samo Srbi koji su poubijani u Jasenovcu žrtve genocida" I ovaj, doskora, razuman glas istoričara, priključio se dominantnom stavu u javnosti Hrvatske, o umanjenju broja jasenovačkih mučenika i zataškavanju i neumesnom opravdavanju zločina.

Izgubio je iz vida zagrebački povjesničar kada kažemo „Jasenovac“, znači, ne mislimo samo na mesto industrije smrti u ime hrvatske države i vere. Mislimo na neopisivi Veliki zločin. „Jasenovac“  za Srbe seže od Jadovna i Paga na zapadu do Zemuna i Sajmišta na istoku, a na jugu do Prebilovaca - kako bi to rekao Dragan Hamović.

Foto Ministarstvo odbrane Srbije, Profimedija, Arhiv „Novosti“ i „Borbe“, Vikipedija

„Jasenovac su i tolike kraške jame od Like do Hercegovine. Nije bilo mesta unutar prekomerno narasle Endehazije da nije poprskano mučeničkom krvlju, po gradovima i selima, ravnima i planinama, među kojima je Kozara drugo ime za Jasenovac. Deca Kozare ostala su najstrašniji primer zločinjenja. Ne samo angelsko jato manijački pobijeno i pomrlo od gladi, nego i dečica ostala u životu postajući i ostajući katolici i Hrvati, jer nisu upamtila ni stradale roditelje niti rodnu planinu.“

Foto Ministarstvo odbrane Srbije, Profimedija, Arhiv „Novosti“ i „Borbe“, Vikipedija

Zbog toga ovaj „Istorijski dodatak“ posvećujemo sistematskoj  likvidaciji  pravoslavnih Srba u Koncentracionom logoru Gospić, koji je obuhvatao i logore Jadovno na Velebitu, Slano i Metajna na otoku Pagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji