"MAJMUNSKE BOGINJE NISU NOVI KOVID": Zvaničnik SZO naglašava ovu ključnu razliku ovih bolesti

Jovana Švedić

22. 08. 2024. u 19:17

Zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) naglasio je u utorak da majmunske boginje, bez obzira da li je novi ili stari soj, nije novi KOVID 19, jer vlasti znaju kako da kontrolišu širenje ove bolesti.

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ НИСУ НОВИ КОВИД: Званичник СЗО наглашава ову кључну разлику ових болести

Foto: Printskrin

- Možemo i moramo zajedno da se pozabavimo majmunskim boginjama- rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, na brifingu za medije UN.

- Dakle, hoćemo li izabrati da postavimo sisteme za kontrolu i eliminaciju majmunskih boginja na globalnom nivou? Ili ćemo ući u još jedan ciklus panike i zanemarivanja? Kako ćemo reagovati sada i u godinama koje dolaze biće kritičan test za Evropu i svet - dodao je on.

Majmunske boginje, virusna infekcija koja uzrokuje gnojne lezije i simptome slične gripu, obično je blaga, ali može biti smrtonosna, prenosi Global Njuz.

Sorta klejd 1b izazvala je globalnu zabrinutost jer se brže širi kroz bliski kontakt.

Slučaj ove varijante potvrđen je prošle nedelje u Švedskoj i povezan sa rastućom epidemijom u Africi, prvim znakom njenog širenja van kontinenta.

SZO je proglasila nedavnu pojavu bolesti kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja nakon što je identifikovana nova varijanta.

Kluge je rekao da će fokus na novi soj klajd 1 takođe pomoći u borbi protiv manje ozbiljne sorte klajd 2 koja se globalno širi od 2022. godine, omogućavajući Evropi da poboljša svoj odgovor kroz bolje zdravstvene savete i nadzor.

Oko 100 novih slučajeva soja klajd 2 majmunskih boginja sada se prijavljuje u Evropi svakog meseca, dodao je Kluge.

Majmunske boginje se prenose bliskim fizičkim kontaktom, uključujući seksualni kontakt, ali za razliku od prethodnih globalnih pandemija kao što je KOVID-19, nema dokaza da se lako širi vazduhom.

- Zdravstvene vlasti moraju da budu na oprezu i fleksibilne u slučaju da se pojave nove, prenosive varijanti ili one koje menjaju svoj put prenosa, ali nije potrebno da ljudi nose maske - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

BONUS VIDEO:
SMS DAN - Dan koji može da promeni sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!