PROBUDI SE! VREME JE ZA SPAVANJE: Ikea otkriva šest koraka do boljeg sna

Promo

06. 09. 2024. u 19:12

Čak 37 odsto stanovnika Srbije legne posle ponoći!

ПРОБУДИ СЕ! ВРЕМЕ ЈЕ ЗА СПАВАЊЕ: Икеа открива шест корака до бољег сна

Foto: Promo

Iako su navike spavanja i buđenja uglavnom slične širom regiona Jugoistočne Evrope, građani Srbije se izdvajaju po tome što ostaju budni duže i kasnije odlaze na spavanje - skoro 37 odsto odlazi na spavanje posle ponoći*.

Ovaj podatak deo je opsežnog IKEA istraživanja sprovedenog u regionu Jugoistočne Evrope, inspirisanog „Godinom spavanja” – sveobuhvatnom, jednogodišnjom globalnom inicijativom koja ima za cilj da pomogne svakom pojedincu u potrazi za kvalitetnijim snom. Kako bi bolje razumela navike u vezi sa spavanjem na lokalnim tržištima, IKEA je prikupila ove uvide i ponudila praktične ideje za male promene koje mogu značajno poboljšati kvalitet spavanja i svakodnevnog života.

„Spavanje nam pomaže da donosimo bolje odluke, budemo produktivniji, srećniji i zdraviji, a naš cilj je da ljudima pomognemo da unaprede kvalitet spavanja i svakodnevnog života. Iako bi san trebalo da predstavlja uživanje, a ne izvor stresa, gotovo polovina ljudi u Srbiji bar povremeno brine da će, ukoliko odu na spavanje, propustiti nešto važno,“ izjavila je Ekaterina Egorova, regionalna direktorka i glavna menadžerka za održivi razvoj u kompaniji IKEA Jugoistočna Evropa.

Dodala je da je cilj kompanije da odgovori na različite potrebe kupaca i pomogne im da povrate radost sna, prilagođavajući se pritom svakom budžetu, životnom stilu i navikama kada je spavanje u pitanju.

Foto: Promo

 

Kada su u pitanju aktivnosti koje nas drže budnim noću, gledanje TV-a, „skrolovanje“ po telefonu i tuširanje su najčešći rituali pred spavanje u Srbiji. Više od polovine ispitanika istaklo je da im je intimnost sa partnerom obavezna stavka pred spavanje, dok sličan broj ispitanika priznaje da više voli da noć prespava sama, bez obzira na porodični status.*

Jedan od rezultata istraživanja pokazuje da je, nakon buđenja, proveravanje telefona postalo gotovo jednako važno kao i prva jutarnja šoljica kafe: 38 odsto čita vesti na telefonu čim se probudi, dok četvrtina ispitanih odmah proverava poruke i mejlove.

Foto: Promo

 

Istraživanje o navikama spavanja pokazalo je i da, pored uobičajenih izazova poput nesanice i previše razmišljanja, loša kontrola temperature, buka i neudoban krevet dodatno ometaju ljude u potrazi za kvalitetnim snom.* U skladu sa 80 godina iskustva u oblasti spavanja, IKEA želi da ponudi savete o šest koraka za bolji san: udobnosti, svetlu, temperaturi, zvuku, kvalitetu vazduha, kao i uređenju i oslobađanju prostora od suvišnih stvari. Od udobnih dušeka i jastuka, do zavesa koje potpuno zamračuju prostoriju, prečišćivača vazduha i pametne rasvete, celokupan IKEA asortiman za spavanje rezultat je obimnog istraživanja i rigoroznih testiranja, sa ciljem da se obezbedi da svako može da uživa u udobnosti i pristupačnosti kvalitetnog sna.

Za više saveta i informacija o koracima do boljeg sna, posetite ovaj link.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)