SVA ŠLJIVA ODE U RAKIJU: Valjevski voćari gotovo sav prinos srpskog "plavog zlata" prerađuju u alkohol

B. PUZOVIĆ

23. 09. 2020. u 11:30

VREMENSKI uslovi tokom godine bili su takvi, da je šljiva, jednostavno, morala da strada.

СВА ШЉИВА ОДЕ У РАКИЈУ: Ваљевски воћари готово сав принос српског плавог злата прерађују у алкохол

Foto B. Puzović

Primenili smo sve postupke, agrotehničke mere, ništa nismo prepustili slučaju, a rod nije dostigao ni polovinu lanjskog. Ubrali smo svega 20 tona šljive po hektaru. Uz to, ni kvalitet nije naročit. Zato će sva šljiva ove godine da ode u rakiju.

Ovako se, naglas, presabira mladi voćar Nikola Gentić iz Gole Glave kod Valjeva. Berba šljive u valjevskom kraju je, kaže, završena, i tek sledi pečenje rakije...

- Plodovi su prepuni vode, malo je suve materije, čak šest kilograma sveže potrebno je da bi se dobio jedan kilogram suve šljive - kaže Gentić. - Tržište je veoma loše, izvoz nije razvijen, tako da je i otkupna cena niska, svega 20 dinara za kilogram. U odnosu na prethodnu godinu cena je, doduše, malo bolja, ali i dalje nije realna, daleko je od one kojom bi voćari bili zadovoljni.

Foto B. Puzović

Valjevski kraj odvajkada se smatra kraljevstvom srpske šljive, a Podgorina - prestonicom. Sa oko 12.000 hektara šljivika, obrani su modri plodovi čačanske lepotice, crvene ranke, čačanske rodne, stenleja za sečenje i konzum. Rod je manji od očekivanog, čemu su, naglašavaju stručnjaci, kumovali prolećni mrazevi u vreme cvetanja, a kasnije je plod napao šljivin smotavac, što je uzrokovalo truljenje...

PLODOVI PUNI ŠEĆERA

NAJVIŠE problema prouzrokovao je šljivin smotavac, koji je ugušio plod - objašnjava Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. - U pojedinim šljivicima opalo je od 30 do 50 odsto plodova, koji su nakupljali mnogo šećera, i zbog toga su bili podložni truljenju, pa nisu upotrebljivi za svaki vid prerade.

Foto arhiva

- S obzirom na to da je cena na tržištu niska, sva šljiva, oko pet tona, koju sam ubrao, otići će u rakiju - kaže Miroslav Krstivojević iz sela Krčmar kod Mionice, podno Divčibara.

- Zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, cena rakije neće da raste zbog ograničenog izvoza sveže, ali i prerađene šljive.

Za razliku od prošle godine, plodovi će biti lošiji za sušenje, ali i za rakiju, jer je u njima manje suve materije. Ima dosta trulih plodova, čak i u voćnjacima u kojima su proizvođači obavili jedan ili dva hemijska tretmana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!