SVA ŠLJIVA ODE U RAKIJU: Valjevski voćari gotovo sav prinos srpskog "plavog zlata" prerađuju u alkohol
VREMENSKI uslovi tokom godine bili su takvi, da je šljiva, jednostavno, morala da strada.

Foto B. Puzović
Primenili smo sve postupke, agrotehničke mere, ništa nismo prepustili slučaju, a rod nije dostigao ni polovinu lanjskog. Ubrali smo svega 20 tona šljive po hektaru. Uz to, ni kvalitet nije naročit. Zato će sva šljiva ove godine da ode u rakiju.
Ovako se, naglas, presabira mladi voćar Nikola Gentić iz Gole Glave kod Valjeva. Berba šljive u valjevskom kraju je, kaže, završena, i tek sledi pečenje rakije...
- Plodovi su prepuni vode, malo je suve materije, čak šest kilograma sveže potrebno je da bi se dobio jedan kilogram suve šljive - kaže Gentić. - Tržište je veoma loše, izvoz nije razvijen, tako da je i otkupna cena niska, svega 20 dinara za kilogram. U odnosu na prethodnu godinu cena je, doduše, malo bolja, ali i dalje nije realna, daleko je od one kojom bi voćari bili zadovoljni.

Foto B. Puzović
Valjevski kraj odvajkada se smatra kraljevstvom srpske šljive, a Podgorina - prestonicom. Sa oko 12.000 hektara šljivika, obrani su modri plodovi čačanske lepotice, crvene ranke, čačanske rodne, stenleja za sečenje i konzum. Rod je manji od očekivanog, čemu su, naglašavaju stručnjaci, kumovali prolećni mrazevi u vreme cvetanja, a kasnije je plod napao šljivin smotavac, što je uzrokovalo truljenje...
PLODOVI PUNI ŠEĆERA
NAJVIŠE problema prouzrokovao je šljivin smotavac, koji je ugušio plod - objašnjava Đorđe Sovilj, savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. - U pojedinim šljivicima opalo je od 30 do 50 odsto plodova, koji su nakupljali mnogo šećera, i zbog toga su bili podložni truljenju, pa nisu upotrebljivi za svaki vid prerade.

Foto arhiva
- S obzirom na to da je cena na tržištu niska, sva šljiva, oko pet tona, koju sam ubrao, otići će u rakiju - kaže Miroslav Krstivojević iz sela Krčmar kod Mionice, podno Divčibara.
- Zbog epidemiološke situacije sa virusom korona, cena rakije neće da raste zbog ograničenog izvoza sveže, ali i prerađene šljive.
Za razliku od prošle godine, plodovi će biti lošiji za sušenje, ali i za rakiju, jer je u njima manje suve materije. Ima dosta trulih plodova, čak i u voćnjacima u kojima su proizvođači obavili jedan ili dva hemijska tretmana.

(MAPA) KRAJEM LETA ČEKA NAS KATASTROFA: Morske temperature na rekordnom nivou, veliki rizik od razornih oluja
ISTORIJSKI toplotni talas koji je zahvatio Mediteran i Evropu podigao je temperaturu mora na rekordne nivoe, povećavajući rizik od razornih poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda širom južne Evrope u narednim mesecima, piše sajt Severe Weather Europe.
01. 07. 2025. u 13:58

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

AGENT MOSADA U POLITIČKOM VRHU SIRIJE: Vešanje izraelskog špijuna snimano i prenošeno uživo (FOTO/VIDEO)
MNOGI ga smatraju najboljim izraelskim špijunom ikada. Sa lažnim identitetom sirijskog muslimana rođenog u Libanu, Eli Koen je imao jedan cilj - da kao operativac Mosada sazna poverljive informacije koje će koristiti Izraelu.
01. 07. 2025. u 12:48
Komentari (0)