OD OVE BOLESTI SE U SRBIJI LEČI 200.000 LJUDI: Opasnija je i od karcinoma, a mnogi je ne shvataju ozbiljno

Novosti online

21. 12. 2020. u 22:16

DA je srčana slabost jedna od najučestalijih bolesti kod Srba govore i podaci da se od nje leči oko 200.000 ljudi.

ОД ОВЕ БОЛЕСТИ СЕ У СРБИЈИ ЛЕЧИ 200.000 ЉУДИ: Опаснија је и од карцинома, а многи је не схватају озбиљно

Foto: Depositphotos

Prema rečima porofesora doktora Dragana Simića, načelnika Odeljenja za aritmologiju i kliničku kardiologiju KCS, ovaj problem proteže se na svim kontinentima.

- Kad dobijete srčanu slabost to je jedna progresivna stvar, mi pokušavamo na sve načine da tu progresiju zaustavimo i usporimo i da tako produžimo život čovekui.

Srčana slabost je jedna vrlo teška dijagnoza. Samo tri karcinoma su opasnija od nje. Karcinom pluća, karcinom debelog creva i karcinom mokraćne bešike. To su tri stvari koje su opasnije.

- Mi imamo podatak da Srbija izgubi jedan grad godišnje od kardiovaskularnih bolesti. To je nama poznato i zato radimo sve te prevencije. Mi pokušavamo da edukujemo narod da više vodi računa o sebi.

- U kardiovaskularnim bolestima ima dosta genetike, postoje mladi ljudi koji dobiju problem da im se srčani mišić širi i slabi i mi ne znamo tačno razlog. Najčešće to mogu biti razni virusi, kao ovaj kovid. Vi dobijete banalnu virusnu infekciju, koju neadekvatno lečite, ne sprovedete mere lečenja i u jednom momentu taj virus napadne i srčani mišić.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!