BAČKA PALANKA JE SADA REČNA GRANICA: Srbija i Mađarska danas potpisuju novi sporazum o kontroli prelaza

S. B.

04. 07. 2022. u 08:00

MINISTRI spoljnih poslova Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Peter Sijarto, sastaće se danas u Subotici, u Gradskoj kući.

БАЧКА ПАЛАНКА ЈЕ САДА РЕЧНА ГРАНИЦА: Србија и Мађарска данас потписују нови споразум о контроли прелаза

Foto: Promo

Ovom prilikom potpisaće sporazum dve vlade kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju. Samo nekoliko dana ranije, 1. jula, Luka "Bačka Palanka" postala je brodski granični prelaz. Umesto u Bezdanu, sada se u njoj kontrolišu brodovi koji Dunavom stižu iz Mađarske, baš kao i oni koji dolaze iz Hrvatske.

Nadležni u Ministarstvu saobraćaja objašnjavaju da je Srbija, u stvari, posle tačno 22 godine ispoštovala Beogradsku konvenciju o režimu plovidbe Dunavom. Njome je, ističu, propisano da dunavske pribrežne države mogu da izlože brod carinskim i drugim graničnim kontrolama samo na mestu gde obe obale pripadaju toj državi.

- Bezdan je bio to mesto u vreme SFR Jugoslavije, ali je nakon raspada države to postala Bačka Palanka - kažu u Ministarstvu saobraćaja. - Lučki operater Luke "Bačka Palanka" je, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i Uredbi o obavljanju graničnih kontrola domaćih i stranih plovila, ispunio sve potrebne uslove za početak rada službi.

S druge strane, pojedini stručnjaci upozoravaju da će sada brodovi biti kontrolisani tek nakon 130 kilometara plovidbe kroz Srbiju.

RUMUNIJA

ISTOM uredbom se za granični prelaz ka Rumuniji određuje Veliko Gradište. Ova luka je i dosad bila rečna granica dve zemlje, pa se u slučaju putovanja Dunavom iz Rumunije i ka njoj, procedure ne menjaju.

- Navedenom uredbom postojeći granični prelaz Bezdan se gasi - tvrde upućeni. - Ovim činom se dozvoljava da brodovi koji dolaze iz Mađarske svoju reviziju obavljaju nakon 130 kilometara od momenta ulaska u teritorijalne vode Republike Srbije. U sadašnjoj situaciji rata u Evropi, uvedenog vanrednog stanja u Mađarskoj, nedefinisanoj granici sa Republikom Hrvatskom, migrantskoj krizi, povećanom švercu na rekama, ovim činom ugrožava se bezbednost zemlje. Sve nadležne institucije, kao i politički predstavnici gradova Sombor, Kula i Crvenka, negativno su se izjasnile o ovoj meri. I naši brodovi kada ulaze u Mađarsku, bez obzira na Dunavsku konvenciju, obavezno prolaze reviziju na ulasku, na prelazu Mohač.

Foto: Grad Sombor

Bezdan

Na zamerke o bezbednosnim rizicima, iz Ministarstva odgovaraju da "pitanje migranata ni na koji način nije, niti može biti povezano sa pomeranjem graničnih kontrola iz Bezdana u Bačku Palanku, s obzirom na to da pre ulaska u Srbiju brodovi prolaze granične kontrole u Mađarskoj". Nakon toga nemaju pravo prilaska srpskoj obali i tokom trajanja plovidbe su pod kontrolom srpskih nadležnih organa sve do dolaska u Bačku Palanku.

Prethodni dogovor iz 2012. godine

PRETHODNI sporazum između vlada Republike Srbije i Mađarske o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju potpisan je u Horgošu 24. januara 2012. godine. Članom 18 je definisano da se granični prelazi na reci Dunav nalaze u Mohaču i Bezdanu u cilju kontrole putnika i roba koji saobraćaju rečnim putem - Dunavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)