BANKE MORAJU DA VRATE CENOVNIKE 30 ODSTO: Evo koje je sve mere u korist građana donela NBS

S. B.

12. 08. 2022. u 08:00

BANKE u Srbiji narednih godinu dana neće menjati cene svojih usluga. One koje su poskupele od početka prošle godine do danas, od septembra će naknade smanjiti 30 odsto, pod uslovom da tako ne padnu ispod prethodnog iznosa.

БАНКЕ МОРАЈУ ДА ВРАТЕ ЦЕНОВНИКЕ 30 ОДСТО: Ево које је све мере у корист грађана донела НБС

Foto Tanjug

Istovremeno, Narodna banka Srbije je uvela i novinu - sve banke će klijentima morati da ponude garantovani tekući račun po ceni od 150 dinara mesečno.

Ovo je ukratko rezultat džentlmenskog dogovora centralne i komercijalnih banaka, ali i seta mera same NBS. Na ovaj način Narodna banka Srbije pokušava da sačuva standard građana, pa i nivo inflacije od udara koji stiže zahvaljujući "kreativnom" tumačenju prava banaka.

- Uvodimo novinu u regionu, obaveznu minimalnu uslugu po garantovanoj ceni - najavila je juče guverner Jorgovanka Tabaković. - Za 150 dinara mesečnog održavanja građani će imati osnovni dinarski tekući račun, besplatno podizanje gotovine sa šaltera i bankomata svoje banke, kao i besplatnu debitnu karticu. U okviru paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

UTISAK ZBOG NERAZUMEVANjA

SEKRETAR Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić juče je rekao da usluga održavanja računa u banci i naknade za elektronsko plaćanje računa mesečno u proseku koštaju oko 360 dinara.

- Utisak koji je stvoren u javnosti o tome da banke skupo naplaćuju svoje usluge posledica je nerazumevanja tih usluga, čemu su doprineli i bankari koji ne objašnjavaju o čemu se radi - rekao je Vasić. - Ja plaćam maksimalno tri evra, odnosno 360 dinara mesečno, a tu spada naknada za plaćanje nekoliko računa za "Infostan" i nešto drugo, imam karticu i to je ono što koristim.

Banke koje naplaćuju naloge putem elektronskog i mobilnog bankarstva daće popust od 30 odsto. Taj paket će moći da nadograde nekom dodatnom uslugom, kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeno prekoračenje. Ali te usluge treba da plate tako da im se nadogradnja isplati više od prelaska na skuplji paket.

Evo kako bi to moglo da izgleda u praksi. Ukoliko klijent sa minimalnim računom želi dodatnu karticu, koja je u paketu koji košta 300 dinara on će plaćati koliko i korisnici tog paketa, ako je i oni plaćaju. Ako je ona uključena u taj paket od 300 dinara, njega ta kartica ne sme da košta više od 75 dinara. Ne sme da pređe 50 odsto razlike u cenama ta dva paketa.

Foto: Novosti

- Banke će, takođe, ubuduće morati da nas obaveste najmanje 45 dana ranije o svakoj promeni cene usluga - istakla je Jorgovanka Tabaković. - Narodna banka će pratiti kretanje cena svih usluga koje meri inflacija. Sve ono što je obaveza ne sme neko da zloupotrebljava. Udruženje osiguravača je, bez odobrenja regulatora, poskupelo cene obaveznog osiguranja motornih vozila. U proseku su poksupeli 22 odsto. To poskupljenje učestvuje sa 0,69 odsto u inflaciji. Nije bilo potrebe za tim poskupljenjem.

OSTAJE GUVERNER

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković odbacila je bilo kakvu mogućnost da postane ministar u novoj vladi.

- Ja sebe vidim samo ovde - rekla je. - Ovo ili ništa drugo. Ja nisam od stručnjaka opšte prakse, pa da mogu da radim bilo gde.

Narodna banka je proračunala i koliki bi efekat građani mogli da osete od septembra, kada banke, koje su poskupele usluge, budu pojeftinile 30 odsto. U narednih godinu dana benefit na zbirnom nivou bi mogao da bude sedam milijardi dinara. Od 1. januara 2021. godine do sada od 21 banke u bankarskom sektoru Republike Srbije koje imaju pakete računa za fizička lica njih 14 izvršilo je korekciju tarifnika. Trenutna cena korpe osnovnih bankarskih usluga je kod navedenih banaka u odnosu na stanje na kraju 2020. godine, prema procenama Narodne banke Srbije, povećana za 13 odsto.

Referentna kamatna stopa ide na tri procenta

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od tri odsto. Ovo je odgovor na pojačane inflatorne pritiske, a veruju da i ovaj nivo neće ugroziti privredu.

- Izvršni odbor je procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije iznad očekivanja, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova - stoji u saopštenju. - Time Narodna banka Srbije nastoji da ograniči sekundarne efekte na inflaciona očekivanja i obezbedi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, kao i da se, do kraja perioda projekcije, vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!