EROZIJA DOMINACIJE DOLARA: Zemlje članice ASEAN-a jačaju trgovinu lokalnim valutama

Novosti online

14. 05. 2023. u 07:42

NA 42. samitu ASEAN-a (Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije), u Indoneziji, članice bloka dogovorile su strategiju prelaska sa dolara na lokalne valute, potpisivanjem sporazuma o boljoj regionalnoj platnoj povezanosti i transakcijama u lokalnoj valuti (LCT).

ЕРОЗИЈА ДОМИНАЦИЈЕ ДОЛАРА: Земље чланице АСЕАН-а јачају трговину локалним валутама

Foto Shutterstock

Američki dolar je decenijama kralj globalne trgovine i to ne samo zato što su SAD najveća svetska ekonomija, već i zato što se nafta i većina roba cene u američkim dolarima. Međutim, otkako su Federalne rezerve krenule sa svojom agresivnom strategijom povećanja kamatnih stopa, centralne banke zemalja u razvoju bile su prinuđene da podignu sopstvene kamatne stope kako bi zaustavile oštri pad svojih valuta. To je dovelo do pada popularnosti američke valute.

Iako je dolar i dalje dominantan, kroz inicijativu za transakcije u lokalnoj valuti, ASEAN se nada da će povećati trgovinu unutar bloka, produbiti regionalnu finansijsku integraciju, ojačati finansijsku otpornost i ojačati regionalne lance vrednosti.

Ministri finansija će zatim razviti Okvir transakcija u lokalnoj valuti ASEAN-a kako bi implementirali svoj LCT plan, navode iz bloka.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su članice ASEAN-a oprezne u pogledu uloge koju američki dolar igra u sankcijama koje su uvele SAD i upotrebi njegove moći u budućnosti.

SAD su zajedno sa EU zamrznule oko 300 milijardi američkih dolara ruskih deviznih rezervi i onemogućile svojim glavnim bankama pristup SVIFT mreži u pokušaju da osakate rusku ekonomiju. Kao takve, ove sankcije su primorale zemlje ASEAN-a da ublaže svoje rizike i angažuju se u diversifikaciji svojih rezervnih valuta.

Kina se otarasila svojih američkih državnih obveznica i sada ima 870 milijardi dolara američkog duga – što je najniža stopa od 2010. Irak je sada dozvolio da se trgovina sa Kinom namiruje u juanima, a Kina i Saudijska Arabija razmatraju određivanje cena za prodaju nafte u juanima. Centralne banke Indonezije i Južne Koreje složile su se da prošire upotrebu lokalnih valuta za bilateralne transakcije, dok su Indija i UAE takođe zaključili sporazum o trgovini svojim valutama.

Međutim, uprkos eroziji dominacije američkog dolara, analitičari kažu da valuta neće biti svrgnuta sa trona u kratkom roku, uglavnom zato što ne postoje prave alternative.

(RT)

BONUS VIDEO:

DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU: Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRAMOTA NAD SRAMOTAMA! Crna Gora će glasati za rezoluciju o Srebrenici