I NAŠE CENE BI MOGLE DA PRIKOČE: U evro zoni inflacija sada 5,5 odsto, a čekaju s ejunski rezultati za Srbiju

S. B.

06. 07. 2023. u 10:41

KADA je ubrzavala, nadležni su se pravdali uvoznim faktorom. Inflacija u Srbiji još je daleko od ciljanih vrednosti, ali i od evropskog proseka. Prema poslednjim podacima "Evrostata", rast cena u evrozoni u junu je nastavio da pada i, na godišnjem nivou, iznosio 5,5 odsto. Srbija još čeka junske podatke, a prema poslednjim dostupnim, cene na malo za godionu dana u proseku su veće 14,8 odsto. Ekonomisti uveravaju da će se silazni trend nastaviti i u Srbiji.

И НАШЕ ЦЕНЕ БИ МОГЛЕ ДА ПРИКОЧЕ: У евро зони инфлација сада 5,5 одсто, а чекају с ејунски резултати за Србију

Trgovci se žale na gubitke

Ni u svim evropskim zemljama cene ne idu samo u jednom smeru. U Nemačkoj je, na primer, junska inflacija bila 6,8 odsto, a u maju - 6,3 odsto.

- Prvo mi pričamo o međugodišnjnoj inflaciji, ali kada bismo posmatrali promene u donosu na prethodni mesec ili od početka godine, kretanja su znatno bolja i bliža cilju koji je zacrtala Narodna banka Srbije - smatra ekonomista Ivan Nikolić. - Ovo je inflacija preneta iz prošle godine. Narednih meseci će se kretati, kada se bude posmatrala u odnosu na prethodni, oko nule ili malo iznad te vrednosti. Biće vrlo niska. Zato se očekuje da brzo uđemo u jednocifrenu zonu godišnje inflacije. Situacija u Nemačkoj nagoveštava nastavak restriktivne monetarne politike. Ova godina će biti obeležena time. Vraćanje u okvir koji je zacrtala Evropska centralna banka neće ići tako lako,

S druge strane, dokle god je monetarna politika restriktivna, privreda se teško budi.

- Imamo konfliktne interese - napominje Nikolić. - Naročito za Nemačku. Njihova privreda je u recesionoj zoni. Stagnira ili čak opada. Dogodine slede izbori, pa će interes političara biti da se privreda oživi. A to ne može dok se monetarna politika malo ne olabavi. A ako se olabavi, to neće ići u prilog savladavanju inflacije.

Narodna banka Srbije, vidi se iz poslednjeg "Izvešataja o inflaciji", ukazuje na manji pritisak zbog pada cena energenata na globalnom tržištu, ali i upozorava da će se efekat osećati i dalje.

- Dalji pad svetskih cena gasa i struje i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja u velikoj meri doprineli su slabljenju troškovnih pritisaka na globalnom nivou, što je rezultiralo usporavanjem ukupne inflacije u sve većem broju zemalja s višedecenijski najviših nivoa - stoji u izveštaju. Narodna banka Srbije je na sastancima u martu i aprilu nastavila da povećava referentnu kamatnu stopu. Takve odluke donete su s obzirom na to da su globalni troškovni pritisci dodatno smanjeni i da je potrebno sačekati da se ispolje puni efekti prethodno sprovedenih monetarnih mera, na sastanku u maju doneta je odluka da se kamatna stopa zadrži na nepromenjenom nivou. Ukoliko je potrebno, Narodna banka Srbije ne isključuje mogućnost daljeg povećanja referentne kamatne stope.

S. Bulatović

Kakvi smo u poređenju sa Evropom

"EVROSTAT" prati kretanja cena hrane, pića, odeće i obuće i poredi ih među zemljama Evrope. Podaci za prošlu godinu govore da potrošači u Srbiji na hranu troše skoro koliko i prosečni Evroppljani. Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji dostižu čak 91,3 odsto evrospkog proseka. Garderoba je još bliža evropskoj - čak 96,7 odsto proseka. Ukupne cene, s druge strane, u Srbiji su na 62,8 odsto evropskog proseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima