BANKA ENGLESKE PONOVO PODIGLA REFERENTNU KAMATU: Inflacija u Britaniji pada previše sporo

Novosti online

03. 08. 2023. u 19:18

CENTRALNA Banka Engleske (BoE) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 5,25 odsto.

БАНКА ЕНГЛЕСКЕ ПОНОВО ПОДИГЛА РЕФЕРЕНТНУ КАМАТУ: Инфлација у Британији пада превише споро

FOTO: AP/Tanjug

U saopštenju na sajtu banke se navodi da ekonomija Velike Britanije raste i da je nezaposlenost niska, ali i da inflacija pada previše sporo, što je navelo BoE da podigne kamatnu stopu 14. put zaredom.

U junu su cene u Velikoj Britaniji porasle za 7,9 odsto međugodišnje, a to je daleko od cilja BoE, koja želi da suzbije inflaciju na 2,0 odsto.

-Više kamatne stope znače da će troškovi za neke ljude biti veći, ali ako ne podignemo kamatne stope, inflacija bi mogla traje duže, a to bi posebno pogodilo osobe sa niskim primanjima, objašnjeno je u saopštenju BoE.

Banka očekuje da će inflacija u Velikoj Britaniji do kraja godine pasti na 5,0 odsto, a početkom 2025. godine ona treba da padne na željenih 2,0 odsto.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)