PREDSEDNIK FED: Cillj je inflacija od 2 odsto, spremni smo za dalje povećanje kamata ako bude potrebno

Tanjug

26. 08. 2023. u 00:39

AMERIČKA centralna banka (Fed) će možda morati dalje da podiže kamatne stope kako bi zaustavila još uvek previsoku inflaciju, saopštio je predsednik Fed-a Džerom Pauel.

ПРЕДСЕДНИК ФЕД: Цилљ је инфлација од 2 одсто, спремни смо за даље повећање камата ако буде потребно

Foto Tanjug/AP

-Pažljivo ćemo pristupiti kada budemo odlučivali da li da dodatno pooštrimo ili, umesto toga, da zadržimo kamatnu stopu konstantnom i čekamo dalje podatke, rekao je Pauel u uvodnom obraćanju na godišnjem Fed-ovom Simpozijumu o ekonomskoj politici u Džekson Holu.

On je dodao da je „posao Fed-a da inflaciju spusti na dva odsto, i mi ćemo to učiniti", prenosi Rojters.

Fed je povećao kamatne stope za 5,25 procentnih poena od marta 2022. godine, a inflacija u SAD se pomerila na 3,3 odsto sa svog vrhunca od 7 odsto prošlog leta.

Iako je ovaj pad ocenio kao „dobrodošao“, Pauel je rekao da je inflacija „i dalje previsoka“.

-Spremni smo da dalje povećavamo stope ako je potrebno i nameravamo da držimo politiku na restriktivnom nivou sve dok ne budemo uvereni da se inflacija kreće održivo naniže ka našem cilju, rekao je on.

U tom kontekstu, nedavni podaci su izazvali novu zabrinutost, saopštio je Pauel.

Signal koji su nakon izlaganja primili analitičari i tržišta, prema Rojtersu, svodi se na to da će kreatori politike Fed-a i dalje verovatno ostaviti referentnu kamatnu stopu u trenutnom rasponu od 5,25-5,5 odsto na svom sastanku sledećeg meseca, ali bi vrlo lako mogli da je povećaju pre kraja godine.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo