"NIKAD VEĆA ZAINTERESOVANOST ZA ULAGANJA U SRBIJU" Mali: Na pravi način smo predstavili našu zemlju

Novosti online

12. 10. 2023. u 14:17

MINISTAR finansija Siniša Mali danas se u Marakešu sastao sa predstavnicima Banke Amerika uz prisustvo investitora kojima je predstavio rezultate Srbije u oblasti finansija i mogućnosti za privlačenje novih stranih investicija.

НИКАД ВЕЋА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА УЛАГАЊА У СРБИЈУ Мали: На прави начин смо представили нашу земљу

Foto: Ministarstvo

On je učestvovao i na Plenarnoj sednici Odbora za razvoj Svetske banke, a razgovarao je i sa direktorom Svetske banke za region kome pripada Srbija, Dominikom Favreom.

- Interesovanje investitora je bilo ogromno, nikad veće i to je lepa vest za naše građane. U januaru smo emitovali obveznicu za koju je zainteresovanost bila deset puta veća od ponude i to se potvrđuje i danas - rekao je Mali koji prisustvuje godišnjoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Maroku.

On je istakao da je Srbiju danas predstavljao na sastanku kome je prisustvovalo 20 svetskih finansijskih institucija i investitora koji su zainteresovani da rade sa Srbijom.

- Predstavio sam sve što smo uradili do sada i njima svaka brojka govori da smo uradili sve što treba budući da nam i dalje raste ekonomija, da nam je javni dug pod kontrolom, da nam je rekordna zaposlenost, rekordno niska nezaposlenost, rekordne strane direktne investicije, da nismo zaustavili nijednu investiciju, da gradimo auto-puteve, brze pruge, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, škole i bolnice - rekao je Mali.

On je istakao da u teškim globalnim uslovima Srbija ima perspektivu jer je budžetom za narednu godinu predviđena stopa rasta od 3,5 odsto, te dodao da mali broj zemalja može da se pohvali takvim rezultatima.

- To je ono što investitori vide i osećaju i zato je nikada veća zainteresovanost za ulaganje u Srbiju - poručio je Mali i dodao da će sledeće nedelje boraviti u Kini gde će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije sa NR Kinom.

To je označio jako važnim potezom za Srbiju koji će, kako je rekao, biti dodatni argument atraktivnosti i konkurentnosti Srbije.

- Na pravi način smo predstavili našu zemlju i dodatno podigli zainteresovanost investitora - rekao je ministar u Marakešu.

On je istakao da je za Srbiju značajna svaka investicija jer ona znači otvaranje novih radnih mesta, fabrika, te da zato i gradimo auto-puteve, da bismo bili bezbedniji i da bi se roba brže transportovala.

To znači i, kako je rekao, veće prihode u budžet za našu zemlju, veće plate, veće penzije.

- Jedna stvar vodi ka drugoj i usudiću se da kažem da po svim reakcijama koje vidim ovde stojimo bolje i od mnogo razvijenijih zemalja - zaključio je Mali.

On je zatvoreni Plenarni sastanak Odbora za razvoj Svetske banke ocenio jednim od važnijih sastanaka u Marakešu budući da su njemu, kako je rekao, prisustvovali predsednica Svetske banke, predsednica MMF-a, predsednica Svetske trgovinske organizacije, ministarka finansija SAD, Japana, Indije, Velike Britanije i tako dalje.

Kao najvažnije, Mali je istakao ulaganja u zelenu agendu, pogotovo u energetski sektor te je poručio da Srbija od početka energetske krize prošle godine ubrzano radi na diversifikaciji izvora snabdevanja energentima.

- Završava se interkonektor sa Bugarskom kako bismo diversifikovali snabdevanje gasom, radimo na fizibiliti studiji izgradnje novog naftovoda ka Mađarskoj, da diversifikujemo i snabdevanje naftom, vodimo računa da unapređujemo naše kapacitete i diversifikujemo naše izvore snabdevanja. To je investitorima veoma interesantno kao i ulaganja u obnovljive izvore energije - rekao je Mali.  

On je dodao da to za Srbiju, osim sigurnosti snabdevanja strujom i gasom, znači i nova radna mesta, rast BDP-a, više para u budžetu za plate i penzije.

Kako je naglasio, svetski rast usporava, MMF je sa 3,8 smanjio prognozu rasta na tri odsto, sa druge strane i dalje imamo problem inflacije i konflikata što su, kako je ocenio, sve neizvesnosti i šokovi sa kojima se suočavamo.

- Svi se slažu da treba da budemo jedinstveni u rešavanju tih problema ali niko još nije izašao sa konkretnim predlogom načina na koji to da rešimo - zaključio je Mali.

Zbog toga je, istakao je, važno da nastavimo da vodimo odgovornu ekonomsku politiku, da se koncentrišemo na ono što zavisi od nas, a to su, kako je naveo, dalja ulaganja u auto-puteve, dalje otvaranje fabrika, ulaganje u škole i bolnice, ono što podiže kvalitet života građana, dalje podizanje plata i penzija kako bi se zaštitio njihov životni standard.

S druge strane, kako je rekao, važno je da Srbija održi makroekonomsku stabilnost, da javni dug nastavi da drži pod kontrolom.

- Moramo da se bavimo sobom i nastavimo sa ovom ekonomskom politikom, ne možemo mi da utičemo na globalna dešavanja ali vodeći računa o sebi, bićemo spremni da reagujemo na svaki problem sa kojim se suočava svetska ekonomija. Moramo da reagujemo brzo i efikasno kao i do sada - zaključio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove