INTERVJU - Mate Štetić, potpredsednik Grupe za Kafu i Slatko i slano

Promo

20. 12. 2023. u 12:18

Mate Štetić, potpredsednik Grupe za Kafu i Slatko i slano govori o poslovanju kompanije ali i o novim planovima koje imaju za dalji razvoj.

ИНТЕРВЈУ - Мате Штетић, потпредседник Групе за Кафу и Слатко и слано

Mate Štetić

Iako ste lider na tržištu Srbije, odlučili ste se za dodatne investicije vredne 100 miliona evra. Šta je pravi razlog ovog dodatnog investiranja?

Jedini pravi razlog za ulaganje je rast, razvoj i unapređenje poslovanja. Atlantic Grupa u Republici Srbiji ima tri značajna poslovna segmenta – slatki i slani snack, kafu i distribuciju, kao i ozbiljnu ambiciju da naše poslovanje dodatno ojačamo i razvijemo, i ovde kod kuće i u izvozu, gde imamo odlične rezultate i vidimo značajan potencijal. Od ukupne investicije značajan deo od oko 50 miliona evra odnosi se na Atlantic Štark, od čega se najveći deo odnosi na novu fabriku Smokija. Osim toga Atlantic Grupa kao najveći regionalni proizvođač kafe namerava da razvija i jača tu poziciju. Na tom tragu planirana je i akvizicija Strauss Adriatica, odnosno ulaganje u vrednosti od oko 45 miliona evra, a čijom bi realizacijom počelo formiranje regionalnog razvojnog centra za kafu upravo u Srbiji, odnosno Beogradu. Ova akvizicija je uslovljena odobrenjem Komisije za zaštitu tržišne utakmice, a taj postupak je još u toku. Verujemo da bi spajanjem dve kompanije nastale brojne sinergije, od izvanrednih proizvodnih kapaciteta, vodeće ekspertize u regionu, bogate perspektive inovacija, a ove bi sinergije u konačnici osetili i naši potrošači.

Da li kod međunarodnih kreditora ili finansijskih institucija postoje neki problemi kada se pozajmljuje novac za ulaganja u Srbiju?

Atlantic Grupa je poslovno i finansijski izuzetno stabilna kompanija, već 16 godina kotira na najvišoj kotaciji Zagrebačke berze i dobitnica je brojnih nagrada za kvalitet korporativnog upravljanja i transparentnost u odnosima s investitorima. Sve to vreme, preko 60 kvartala, beležimo rezultate u skladu s najavama kompanije. Zbog našeg odnosa prema poslovanju, zaposlenima i okruženju, uživamo poverenje naših partnera i investicione zajednice pa mogu da kažem da od svih izazova s kojima se suočava poslovna zajednica, nemamo izazov kad je reč o pristupu izvorima kapitala. Poslednji kreditni aranžman od 20 miliona evra s DEG-om, uglednom nemačkom razvojnom institucijom, upravo u Srbiji, to potvrđuje.

Planirate potpuno novu fabriku "Smokija". Šta to donosi ljubiteljima najpopularnijeg sneka, odnosno grickalice u Srbiji i regionu? Jesu li to novi ukusi? Oblici?

Investicioni proces u Atlantic Štarku je već počeo, a odnosi se na proširenje i modernizaciju postojećih kao i uvođenje novih proizvodnih linija kroz čitav asortiman, od čokolade kao najveće slatke kategorije, do keksa, a onda i slanih grickalica. Smoki je, kao sinonim za čitavu kategoriju i regionalni šampion, uvek posebna priča. Ulaganja su i deo redovnog cikličnog razvoja poslovanja, ali su podstaknuta značajnim rastom prodaje jednako kao i izvoza, a prate naše razvojne planove i ambicije. Naravno, deo priče su i inovacije u asortimanu, odnosno novi proizvodi. Nakon konsolidacije asortimana, krenuli smo u vrlo uspešan ciklus inoviranja. Trenutno na policama možete da pronađete niz novih proizvoda, među kojima posebno mesto možda zauzima Smoki WOW, za koji imamo odlične povratne informacije s tržišta, od naših potrošača.

Distribucija robe je segment Vašeg poslovanja o kojem se, utisak je, najmanje zna. Kakve su Vam ambicije u ovom poslu?

Atlantic Grupa, odnosno naša kompanija Atlantic Brands je danas već renomirani distributer robe široke potrošnje u Republici Srbiji. Više od 20 godina rezultata i odličnih odnosa s principalima i kupcima su neophodnost koju nosimo na putu daljeg razvoja ovog poslovnog segmenta. Ono što partnerima možemo da ponudimo nije samo vrhunska usluga distribucije, nego i regionalna platforma, što je retka Atlanticova specifičnost na tržištu. Distribucija je naš strateški biznis, jedan od stubova na kom počiva poslovni model Atlantic Grupe i nameravamo da ga dalje razvijamo i unapređujemo. Kao lider na tržištu mi smo već uveli ili planiramo mnoga napredna tehnološka rešenja koja će nam u tome dodatno pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!