LANSIRANJE NOVOG SATELITA: Pratiće iz svemira emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 03. 2024. u 22:45

NOVI satelit, koji iz svemira precizno prati i određuje emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji, biće lansiran u takvu misiju danas iz Kalifornije.

ЛАНСИРАЊЕ НОВОГ САТЕЛИТА: Пратиће из свемира емисије метана у нафтној и гасној индустрији (ФОТО)

Foto: Shutterstock

Satelit, pod nazivom „MetanSAT“, podržali su Guglova matična kompanija „Alfabet Inc“ i grupa „Invajormental Defens Fand“, preneo je Rojters.

Svemirska letelica biće deo sve veće flote satelita u orbiti koji treba da pomognu objavljivanjem podataka o emisijama nevidljivog, ali veoma snažnog gasa staklene bašte.

Dok Evropska svemirska agencija i drugi satelitski uređaji za praćenje već pružaju podatke o emisiji metana, „MetanSAT“ davaće više detalja i imaće mnogo šire vidno polje.

Američka NVO Fond za zaštitu životne sredine (EDF) saopštila je da će podaci uticati na utvrđivanje odgovornosti za više od 50 naftnih i gasnih kompanija, koje su se na klimatskom samitu u Dubaiju COP28 u decembru obavezale da će dovesti upotrebu metana na nulu i eliminisati rutinsko spaljivanje gasa.

To bi trebalo da pomogne onima koji se pripremaju za prilagođavanje za predstojeće propisa o metanu u EU i SAD, uključujući i naknadu za zagađenje metanom.

„MetanSAT“ je razvijen u saradnji sa Novozelandskom svemirskom agencijom i Univerzitetom Harvard, između ostalih, a podaci će biti dostupni javnosti kasnije ove godine, saopštio je EDF, preneo je Tanjug.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)