SRPSKO SLATKO U HRVATSKOJ TEGLI: Uprkos brojnim proizvođačima, naša hrana najčešće u stranoj ambalaži
PČELARI su poslednji u nizu koji su se požalili da domaći adut moraju da pakuju i izvoze u - stranim teglama.

Ilustracija Toše Borkovića
Godinama proizvođači pića i hrane ambalažu uvoze, iako u Srbiji još radi fabrika čiji su dnevni kapaciteti 300 tona stakla dnevno.
Srpska fabrika stakla iz Paraćina, iako najveći, nije jedini proizvođač stakla u Srbiji. Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji se oko 70 privrednih subjekata bavi proizvodnjom ravnog ili šupljeg stakla, staklenih vlakana ili obradom ostalog stakla, dok se oblikovanjem i obradom ravnog stakla bavi oko 140 firmi.
- Na osnovu informacija kojima raspolažemo, proizvodnja stakla i proizvoda od stakla je u 2019. godini zabeležila rast od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ona u ukupnoj proizvodnji u Srbiji učestvuje sa 4,7 odsto - kažu u Udruženju za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS. - Tokom 2019. godine u Srbiju je uvezeno oko 82.000tona staklene ambalaže, u iznosu od 33,9 miliona evra. To je 6,7 odsto više nego prethodne godine. Izvezeno je oko 33.000 tona staklene ambalaže, u vrednosti od 11,2 miliona evra, što je oko 75,8 odstoviše u odnosu na 2018. godinu. Ostvareni uvoz tokom 2019. godine je za 22,7miliona evra bio veći od izvoza. Spoljnotrgovinska razmena je u najvećoj meri ostvarena sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Bugarskom, Italijom i Mađarskom.
Niko ne spori da u Srbiji staklene ambalaže ima. Proizvođači hrane i pića, ipak, radije biraju uvoznu. Kažu, zbog kvaliteta i sugurnog snabdevanja.
- Potražnja je ogromna i nije cena razlog - objašnjava jedan od zastupnika najvećih evropskih proizvođača staklene ambalaže. - Cene u Srpskoj fabrici stakla su daleko povoljnije, ali je problem kvaliteta i kontinuiteta. Oni nekada imaju zastoj u proizvodnji, a i izbacili su poslednjih godina mnoge kalupe iz upotrebe. Ova ambalaža je skuplja, ali je kvalitetnija i mnogi je zato biraju. Kupuju vinarije, destilerije i oni koji se bave toplom preradom.
BOLjI KVALITET
FABRIKA stakla u Paraćinu nepouzdana je u snabdevanju, loš im je kvalitet i ne možeš da se osloniš na njih. Neko ko ozbiljno radi svoj posao, nema vremena da se bavi velikim lomovima, okrznućima i kalovima. Niko neće da drži mnogo flaša na lageru, jer nisi siguran kada će da ti isporuče, a kada ne, objašnjava za "Novosti" jedan od vlasnika destilerije u Beogradu, kome staklene flaše stižu iz Nemačke.
Kako nam kaže, kada dođu iz uvoza, flaše su čiste, zapakovane, nema slomljenih i kvalitet ne može da se uporedi sa našim proizvodom.
- Odlučili smo se za sigurnu opciju, gde su kontinuitet i kvalitet zagarantovani - ispričao nam je vlasnik destilerije.
Preporučujemo

VEĆI PROMET ROBE: Republički zavod za statistiku objavio nove podatke
31. 07. 2020. u 13:59

PALA CENA NAFTE: Virus korona nije jedini razlog, već i sukob koji drma planetu
27. 07. 2020. u 15:59

SKANDAL U BRITANIJI, PORODICE U ŠOKU: Direktorka mrtvačnice gledala crtani film sa mrtvim bebama u svojoj kući
EJMI Apton (38), osnivačica udruženja Florrie’s Army u Lidsu u Engleskoj, našla se u centru velike afere nakon što su roditelji preminule dece otkrili da su tela njihovih beba držana u njenoj kući umesto u mrtvačnici.
27. 08. 2025. u 17:50

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

GLUMICA I RANIJE IMALA PROBLEMA SA ZAKONOM? Burne reakcije Rusije na hapšenje Bikovićeve bivše, zahteva se STROGA kazna
LEPOTICA iz Sankt Peterburga, koja se proslavila dramom "Led", za oko nam je zapela zahvaljujući romansi sa partnerom iz pomenutog filma, popularnim srpskim glumcem koji je i u Rusiji izgradio zavidnu karijeru.
06. 09. 2025. u 11:32
Komentari (3)